Klasičan dan šefa SDA: Bakir optužio Hrvatsku za komadanje BiH, Hrvatima zaprijetio crnom listom, a izvrijeđao i Srbe

Latentno je zaprijetio Čoviću crnom listom Sjedinjenih Država

Bakir Izetbegović dao je veliki intervju za portal Faktor.ba. Najveći dio razgovora posvećen je Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj, ali je Izetbegović, opet, uspio isprovocirati i Hrvate.

Ponovio je opet stav o Tuđmanu i Miloševiću koji su u “Karađorđevu dijelili Bosnu”.

“Prije trideset godina, kada su se Milošević i Tuđman u Karađorđevu dogovarali o podjeli BiH, bošnjački političari su organizovali proteste protiv Alije i SDA”, kaže, između ostaloga, Izetbegović.

Postavlja se pitanje, ako je Tuđman imao namjeru dogovoriti podjelu BiH u Karađorđevu s Miloševićem, a nije, to je samo interpretacija Stjepana Mesića koji tamo nije niti bio, zašto je onda Alija Izetbegović prihvatio Tuđmanovo odilikovanje?

Zasmetalo mu je i što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno zauzeo obrambeni stav po pitanju Draška Kornjače.


“Niko ne očekuje sankcije protiv “naroda”, niti su one uvedene “narodu”. Sankcije su izrečene pojedincima koji nanose štetu narodu – potkradaju ga i vode u konflikt, u nazadak. Vučić je i za Duška Kornjaču, optuženog za zločine protiv čovječnosti, izjavio da “neće hapsiti i isporučivati Srbe”. Vučić, nažalost, još uvijek ljude dijeli na Srbe i nesrbe, a uveliko smo u dvadeset i prvom vijeku”, rekao je Izetbegović.

Dotaknuo se i frustracije Hrvata u BiH po pitanju Izbornoga zakona kazavši kako “Hrvat u Predsjedništvu nije iz HDZ-a, ali HDZ ima mnoge važne funkcije”.

Napomenimo kako HDZ BiH po Ustavu BiH ne dobija ništa nego su Hrvati prema tom istom Ustavu konstitutivan narod. Nigdje ne stoji da direktor neke javne firme mora biti Hrvat, a što Izetbegović često ističe, nego stoji da su Hrvati konstitutivan narod, a i odluka Ustavnog suda po apelaciji Ljubić svim konstitutivnim narodima jamči zastupljenost na svim administrativnim i političkim funkcijama što je i Predsjedništvo BiH. Nije, dakle, važno je li Komšić Hrvat ili Eskim, važno je da nije izabran glasovima onih koje predstavlja.

Latentno je zaprijetio Čoviću crnom listom Sjedinjenih Država:

“Izbora mora biti. Ne vjerujem da će rukovodstvo HDZ-a saučestvovati u nekim dramatičnim blokadama, i time rizikovati da se pridruži Dodiku na raznim “crnim listama”. Hrvatski narod nema razloge za nezadovoljstvo, Hrvat u Predsjedništvu BiH nije iz HDZ-a, ali desetine drugih bitnih funkcija je pripalo ovom narodu i najjačoj hrvatskoj stranci u BiH preko kvote koju im garantuju Ustav BiH i Ustav Federacije BiH”, govori lider SDA za Faktor.

Cijeli intervju čitajte na internetskim stranicama portala Faktor.ba.

VIABild.ba
SOURCEI. Crnjac
Previous articleMoglo bi vas iznenaditi tko sve ima hrvatsko državljanstvo. Tu je ukupno oko milijun Srba, državljana BiH…
Next articleOvo nekima u Sarajevu baš i neće sjesti: Dva važna francuska političara sutra na proslavi dana Republike Srpske
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments