Košarac o izbornom zakonodstvu s Brockovom: Opasne su namjere bošnjačkih političara i međunarodne zajednice

"Takve strukture bile bi potpuno u funkciji stranaca i bošnjačke politike, što je apsolutno neprihvatljivo'', ocijenio je ministar Košarac.

Izvor: MVTEO

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenicom ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke Ingrid Brockovom o unaprjeđenju bilateralne suradnje, europskim integracijama i aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Na sastanku je istaknuto da su BiH i Slovačka prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja te da postoji prostor za unaprjeđenje ekonomske suradnje, posebno u sektorima energetike i poljoprivrede te na polju digitalizacije.

Ministar Košarac informirao je sugovornicu o aktualnim političkim prilikama u BiH, te poručio da je rješenja neophodno tražiti u okviru Daytonskog sporazuma i Ustava, uz poštovanje nadležnosti svih razina vlasti u BiH.

”Republika Srpska je privržena slovu Daytonskog sporazuma, njeni dužnosnici afirmiraju mir i stabilnost, te striktno poštovanje ustavnih nadležnosti. Mi zagovaramo unutarnji dijalog legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda o svim otvorenim pitanjima, bez uplitanja stranaca i nametnutih rješenja”, poručio je ministar Košarac.

On je upozorio da dio međunarodne zajednice u BiH nametanjem odluka i pritiscima na domaće političke dužnosnike nanosi veliku štetu samoj zemlji.


”Stranci u pravilu sa bošnjačkom političkom strukturom zagovaraju model po kojem se osporavaju ustavne nadležnosti entiteta u želji da jačaju nadležnosti institucija na zajedničkom nivou. To je za Republiku Srpsku potpuno neprihvatljivo, jer smo izričito protiv centralizacije BiH”, naglasio je ministar Košarac.

On je ponovio da Republika Srpska i njeni zvaničnici ne prihvataju niti će prihvatiti legitimitet njemačkog diplomat< Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa Daytonskim sporazumom i međunarodnim pravom.

”Prepoznajemo i protivimo se nastojanjima dijela međunarodne zajednice i bošnjačkih političara da Ustavni sud BiH modeliraju kao tumača određenih propisa u zemlji, što nije i skladu sa Ustavom niti za to postoji bilo kakav validan argument”, naveo je ministar Košarac.

Govoreći o reformi izbornog zakonodavstva u BiH, on je naglasio je taj proces trebalo da bude okončan prije Općih izbora u listopadu ove godine.

”Opasna je namjera bošnjačkih političkih struktura i dijela međunarodne zajednice da modeliraju izborne pobjednike kod Srba i Hrvata te da osiguraju participaciju u vlasti političkih struktura koje nemaju podršku srpskog i hrvatskog naroda. Takve strukture bile bi potpuno u funkciji stranaca i bošnjačke politike, što je apsolutno neprihvatljivo”, ocijenio je ministar Košarac.

SOURCEBild.ba
Previous articlePrekinuta sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH zbog nedostatka kvoruma
Next articleMehmedoviću nije bitno tko će sjediti u Predsjedništvu. Važno mu je samo ne sjede predstavnici Hrvata
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments