“Kraljica diplomacije”: Bisera Turković u Teheranu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, sinoć se u Teheranu sastala s novoizabranim predsjednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem.

Turković je čestitala na izboru i poželjela uspješan mandat predsjedniku Raisiju, koji je jučer službeno preuzeo dužnost predsjednika Irana, a upravo je sastanak s Turković bio jedan od prvih službenih sastanaka.

Tijekom sastanka je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa dvije prijateljske zemlje, te jačanju suradnje u različitim oblastima. Predsjednik Raisi je kazao da je potrebno jačanje ekonomske suradnje i trgovinske razmjene, što će biti jedan od prioriteta nove administracije. Istaknuo je da će Iran uvijek podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te da će podržavati napredak naše zemlje, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković se zahvalila narodu i dužnosnicima Irana za svu podršku koju su pružili Bosni i Hercegovini u proteklim destljećima, te predsjednika Irana upoznala s trenutnom političkom situacijom u BiH, posljednjim zbivanjima vezanim za odluke visokog predstavnika, te odnosima u regiji. Također, ministrica je govorila o nastojanjima naše zemlje da ispunjava svoje vanjskopolitičke obveze, te poteškoćama s kojim se susreće na tom putu.

Sinošnjem sastanku je prisustvovao i ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif, s kojim će Turković danas održati odvojeni sastanak, zajedno s izaslanstvom Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Irana.


Tijekom službene posjete Iranu, Turković će održati i druge sastanke s dužnosnicima ove zemlje, te nazočiti inauguraciji novog iranskog predsjednika Raisija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

Bild.ba

Previous articleMedicinska sestra u BiH greškom cijepila ljude cjepivom protiv gripe umjesto protiv korone
Next articleMajka Mate Rimca objavila fotku sa sinova vjenčanja, svi joj komentirali izgled