Krešić: SDA i njena duboka država najveći remetilački faktor, AID u oporbi će popraviti odnose Hrvata i Bošnjaka

Krešić u slabljenju AID-ovog utjecaja vidi priliku za poboljšanje bošnjačko-hrvatskih odnosa koji su na niskim granama zadnjih godina.

Krešić
Foto: AFP

Najveći remetilački faktor posljednjih godina su SDA i njena duboka država, rekao je za portal Bild.ba Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, koji je komentirao današnji sastanak u Konjicu između HDZ-a BiH i stranaka Osmorke.

Osam (pro)bošnjačkih stranaka i HDZ BiH danas su u Konjicu održali sastanak gdje su dogovorili da će predsjedateljica Vijeća ministara biti Borjana Krišto, a federalni premijer Nermin Nikšić.

Ovih osam stranaka skupa s HDZ-om BiH na federalnoj i SNSD-om na državnoj razini će činit većinu potrebnu za formiranje vlasti, a SDA se sve teže nosi s porazom koji je sve izgledniji.

Iako trka oko doma naroda, nacionalno koncipiranog gornjeg doma u Parlamentu FBiH još traje, sve se čini kako će najjača bošnjačka stranka – u oporbu.

U Domu naroda je potrebno ostvariti većinu kako bi se izabrali potpredsjednici i predsjednik Federacije bez kojih se ne može izabrati federalna vlada, a tu većinu će, izvjesno je, imati Osmorka i HDZ BiH dok će SDA u oporbu.


SDA u oporbi olakšanje za nove partnere

U izjavi za portal Bild.ba Krešić ističe kako je odlazak SDA u oporbu svima donio olakšanje.

“Iako se očekivalo kako će tri dana trajati razgovori HDZ-a BiH i Osmorke oko raspodjele ‘plijena’ doslovno su se novi partneri dogovorili oko raspodjele glavnih resora tek za nekoliko sati sastančenja u Konjicu. To samo po sebi govori o ozračju koje vlada među novim ‘ljubavnicima’ kako je to slikovito opisao jedan od sudionika razgovora. Ja imam dojam kako je svima laknulo i da zapravo sve čemu svjedočimo rezultat jednog posve suprotnog ozračja kakvo se stvaralo dok je SDA bila u vlasti zajedno s radikalnim krilom DF-om”, rekao je Krešića za portal Bild.ba.

Čini mu se, dodaje, kako svi sudionici sastanka zauvijek žele zaustaviti fenomen Komšić.

“Strah i mržnja koju su sijali i na taj način teško zagađivali hrvatsko-bošnjačke odnose, a što je kulminiralo s nametanjem Sejde Bajramovića (aka. Željko Komšić), svi sudionici, imam opet dojam, žele zaustaviti”.

Krešić: Rehabilitacijski potencijal

Nove postavke u razgovorima Osmorke i HDZ-a BiH Krešić ocjenjuje “rehabilitacijskim potencijalom”.

“Te nove postavke neće same po sebi dovesti do potpunog popravljanja prilično napete situacije, ali će dugoročno imati izniman rehabilitacijski potencijal. Uspostava komunikacije, a zatim i postupan povratak povjerenja siguran je put prema naprijed. Veliki poticaj novoj vlasti, očito je, daju stranci. Ponajprije američka administracija. I svi su složni kako je potebno promijeniti fokus. A zajednička tema oko koje se svi slažu jest put prema EU”, kazao je za portal Bild.ba Večernjakov novinar.

Krešić u slabljenju AID-ovog utjecaja vidi priliku za poboljšanje bošnjačko-hrvatskih odnosa koji su na niskim granama zadnjih godina.

“To je jedno od temeljnih opredjeljenja i kod srpskih političara. Jednako je tako važno da najveći remetilački faktor posljednjih godina – SDA i njezina duboka država s paraobavještajnom strukturom ode u oporbu, odnosno da oslabi njezin utjecaj. Koliko taj AID bude slabiji toliko više rastu izgledi da se odnosi Bošnjaka i Hrvata pozicioniraju tamo gdje su uvijek morali biti – na ravnopravnoj osnoci i s jednakom odgovornosti za ovu državu i njezinu budućnost”, zaključio je on u izjavi za portal Bild.ba.

VIAI. Crnjac
SOURCEBild.ba
Previous articleDevastirana Saborna crkva u Mostaru, svećenstvo ističe da ovo nije prva krađa
Next articleEvo što očekuje i Brazil od utakmice s Hrvatskom
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments