Lavrov se sastao s Turković pa poručio: Rusija podržava Daytonski sporazum i jednakopravnost tri konstitutivna naroda

Lavrov je pozdravio i kako je rekao, bitnu odluku vlasti BiH da na zahtjev Rusije odobre otvaranje Ureda Ruske ambasade u Banjoj Luci.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istaknuo je nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković danas u Sochiju kako je BiH održiva zemlja te da su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar zemlje.

On je potrcrtao da je Rusija podržava odlazak OHR-a iz BiH te se prisjetio vremena kada je bio veleposlanik u UN-u. Kazao je, tada je BiH primljena u Vijeće sigurnosti, a sada dvadesetak godina poslije je i dalje protektorat.

“Podsjetili smo se kada sam bio veleposlanik u UN, tada je BiH bila nestalna članica UN, 20 godina kasnije, i dalje postoji vanjski protektorat u BiH u vidu takozvanog ureda visokog predstavnika”, rekao je Lavrov.

Savjet za implementaciju mira još 2005. godine je donio odluku o zatvaranju Ureda visokog predstavnika, postojali su određeni uvjeti, rekao je Lavrov.

“Sadašnji visoki predstavnik za nas nije legitiman, nema konsenzusa od strane konstitutivnih naroda. Nema podršku Vijeća sigurnosti UN, nema saglasnosti u PIC-u”, rekao je Lavrov.


Stav Rusije je, naglasio je Lavrov, da se o principijelan pitanja moraju biti riješena od strane naroda u BiH, u skladu sa Ustavom. Ovaj scenarij podržat će Ruska Federacija zaključio je Lavrov.

Lavrov je u obraćanju medijima sastanak ocijenio kao konstruktivan i sadržajan, te je podsjetio kako se susret događa pet dana pred obilježavanje 25. godišnjice diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

On je kazao kako Rusija potvrđuje svoju podršku provođenju Daytonskog mirovnog sporazuma, koji osigurava nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH, te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i široka ovlaštenja dva entiteta.

“Bosna i Hercegovina je održiva zemlja i treba biti u skladu sa Daytonskim sporazumom i njegovim principima, te su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar nje”, podvukao je Lavrov obraćajući se na pres konferenciji nakon sastanka.

On je također naglasio kako je Rusija spreman dati podršku dijalogu na regionalnoj razini.

Kazao je kako su tijekom sastanka pozdravili suradnju u svim sferama, politički dijalog, kao i međuparlamentarne, međuregionalne vezei partnerske odnose.

Lavrov je pozdravio i kako je rekao, bitnu odluku vlasti BiH da na zahtjev Rusije odobre otvaranje Ureda Ruske ambasade u Banjoj Luci.

Istaknuo je kao izuzetno važne ekonomske i trgovinske veze između Rusije i BiH, dodavši kako je Rusija jedan od najvećih trgovinskih i investicijskih partnera BiH. Podsjetio je kako je nakon pada trgovinske razmjene prošle godine razmjena ove godine porasla za preko 80 posto.

Također je podsjetio i na sastanke predstavnika obje zemlje iz listopada, dodavši kako se danas razgovaralo o daljim projektima putem operatera kao što su Gazprom, Zarubezhneft i Sberbank.

Lavrov je također izrazio zahvalnost za pojačan interes među bh. građanima za rusku kulturu i jezik te najavio povećanje kvote za bh. studente na ruskim sveučilištima.

Izrazio je i zadovoljstvo oko dobre suradnje dvije zemlje na terenu UN, OSCE i Vijeća Europe.

SOURCEN1
Previous articleBeljak otvoreno: Da je Milanović otišao u BiH vjerojatno bi ga kamenovali kao i Vučića
Next articleIz HSPF-a reagirali na novu sramotnu hajku i govor mržnje iz Sarajeva na Sanju Vlaisavljević
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments