Ljubušanka, Jablaničanin, Banjalučanin… ukrali ogromnu lovu institucijama, morat će odgovarati

Nakon što je isplaćen avans pravnom licu u iznosu od 532.300,84 KM, ugovorne obaveze od strane izvođača nisu okončane

Zgrada Suda BiH | Izvor: Bernard Covic / Cropix

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Mate Žarića, rođen 1956. godine u općini Jablanica, državljanin BiH i Republike Hrvatske; Mile Bule, rođene 1955. godine u Ljubuškom, državljanka BiH; Aleksandra Šukala zv. “Saša”, rođen 1975. godine u Gradišci, državljanin BiH: Zorana Manojlovića, rođen 1955. godine u Mrkonjić Gradu, državljanin BiH i Drage Maleševića, rođen 1959. godine u Banja Luci, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su od 08.04.2015. do 22.08.2018. godine, postupajući kao odgovorne osobe u institucijama BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja, ne izvršiviši svoje službene dužnosti, pribavili drugom imovinsku korist a nanijeli štetu pravnom licu “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka u iznosu od 454.957,95 KM.

Prema navodima optužnice, optuženi Mate Žarić tereti se da je u svojstvu generalnog direktora “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka dana 08.04.2015. godine, kao naručitelja radova, zaključio ugovor s pravnim licem kao izvršiteljem radova, a koji predmet je imao nabavku izgradnje trafostanice TS 110/20 KV Šipovo s ugradnjom opreme u vrijednosti od 5.323.008,44 KM u roku od osamnaest (18) mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao i uplate avansa.

Nakon što je isplaćen avans pravnom licu u iznosu od 532.300,84 KM, ugovorne obaveze od strane izvođača nisu okončane u roku definiranom u navedenom ugovoru, prekoračivši na taj način rok za izvršenje radova u ukupnom iznosu od 77 dana.

Optuženi su propustili postupiti u skadu s ugovorom na osnovu kojeg je izvođač u obvezi naručitelju “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka platiti ugovorenu kaznu u visini od 0,3% od ukupne vrijednosti od ugovorenih poslova bez PDV za svaki kalendarski dan prekoračenja roka za izvršenje ugovora.


Usljed ovakavog propusta učinjenog od optuženih da se obračuna i izvrši naplata zateznih kamata nastala je šteta po kompaniju „Elektroprijenos-Elektroprenos BiH“ a.d. Banja Luka, kompaniju koja je nadležana za distribuciju električne energije na razini cijele BiH, a drugom pribavljena imovinska korist.

U pogledu uloge u izvršenju kaznenog djela, optuženi se terete u svojstvu: Drago Malešević, rukovitelja Službe za komercijalne poslove Operativnog područja Banja Luka “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka, Zoran Manojlović u svojstvu zaposlenika i rukovotielja projekta Operativnog područja Banja Luka “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka, Mile Bule u svojstvu izvršne direktorice za financije i članice uprave “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka, te Mate Žarić u svojstvu generalnog direktora “Elektroprijenos-Elektroprenos BiH” a.d. Banja Luka.

Optužnica je potvrđena od Suda BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

SOURCEBild.ba
Previous articleNekada igrao nogomet za jedan od najboljih klubova na svijetu, a danas je – svećenik!
Next articleIzveo 20 civila iz vlaka, oni kasnije ubijeni u Višegradu, uskoro slijedi izricanje presude
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments