Ljudi, nije dobro: Vozači kamiona u Njemačkoj imaju male plaće, to bi mogao biti novi problem

Image by Schwoaze from Pixabay

Vozači teretnih vozila u Njemačkoj zarađuju ispodprosječno, što bi moglo dodatno uzrokovati pomanjkanje radnika u špediciji, priopćio je Statistički ured Njemačke.

Po najnovijim podacima, kvalificirani vozači kamiona s punim radnim vremenom i zaposleni na neograničeno u prosjeku zarađuju 14.21 eura bruto na sat.

Vozači bez završene strukovne škole zarađuju 12.91 euro na sat.

To je osjetno niže u usporedbi s ostatkom tržišta rada u Njemačkoj, gdje izučeni stručni radnici u prosjeku zarađuju 19.97 eura na sat.

Prosječna bruto plaća izučenog vozača kamiona iznosi 2.623 eura, dok je u ostatku gospodarstva za radnike s kvalifikacijom plaća 3.286 (bruto).


Strukovna udruga vozača teretnih vozila BGL upozorava da bi i u Njemačkoj u sljedeće dvije godine mogao uslijediti sličan kolaps u špediciji kao što je to u posljednje vrijeme slučaj s Velikom Britanijom.

“Već danas Njemačkoj nedostaje od 60 do 80 tisuća profesionalnih vozača. Godišnje u mirovinu odlazi 30.000 vozača, a dolazi svega 15.000 onih koji tek ulaze u ovo zanimanje”, stoji u priopćenju BGL-a.

Dirk Engelhardt iz BGL-a smatra da ono što se sada događa u Velikoj Britaniji dolazi u Zapadnu Europu, ali s “manjim vremenskim odmakom”:

“Brexit je u Velikoj Britaniji samo ubrzao ovaj proces. Mi idemo prema kolapsu u sektoru logistike i opskrbe”, rekao je Engelhardt.

U Velikoj Britaniji je, uslijed Brexita, došlo do kolapsa u opskrbi zbog pomanjkanja vozača teretnih vozila.

Hina

Previous articleGrozna smrt, ovo ne želimo ni zamišljati: Muškarac ispao iz balona na visini od 100 metara i poginuo pri padu na cestu
Next articleSuština sastanka nam nije poznata, međutim, poza u kojoj mostarski gradonačelnik sjedi dok razgovara s veleposlanikom je hit
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments