Međunarodna krizna grupa: Isključivanje Hrvata iz vlasti može dovesti do problema u BiH nakon izbora

Profesor Simović smatra da nakon izbora Christiana Schmdita očekuju dva izbora i da niti jedan od njih neće biti lak

Foto: HDZ BiH

U najnovijem izvještaju Međunarodne krizne grupe, koja se bavi problematičnim državama, upozorava se na probleme koji bi u Bosni i Hercegovini mogli nastati nakon održavanja predstojećih općih izbora. U izvještaju se navodi da je glavni okidač za probleme prijepor između Bošnjaka i Hrvata oko izbornog zakona i u njemu se poziva na međunarodni intervencionizam, zbog potencijalne opasnosti koja može nastati na izborima.

Članovi Međunarodne krizne grupe smatraju kako bi vanjski akteri, koji podržavaju rad OHR-a u BiH, trebali uložiti napore kako bi se nakon izbora krenulo dalekosežnije reforme, kako one izbornog zakona tako i ostale.

“Ovo nametanje koje se očekuje i koje je trebalo već biti i po najavama visokog predstavnika, ono neće riješiti krizu, ono krizu može kanalizirati i omogućiti da se domaći akteri u naredne 4 godine dogovore i usvoje ona zakonska riješenja koja bi bila primjerena BiH kao zemlji koja je podijeljeno društvo”, smatra politolog Danijel Vidović.

Međunarodna krizna grupa svojevremeno je skinula BiH sa popisa problematičnih država, no izvještaj objavljen jučer upozorava na opasnosti kojima bi se poremetila ravnoteža uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Prvenstveno se to odnosi na, kako se navodi u izvještaju, opasnost da Bošnjaci isključe Hrvate iz vlasti nakon izbora.

“Ustavni aranžman je takav da vi ne možete lako formirati državnu vlast a da pri tom u njoj nemate zastupljene glavne predstavnike sva 3 konstitutivna naroda. Tako da je to izvještaj koji pokušava da projektuje strah i paniku u BiH posebno među građanskim krugovima”, stava je Vlade Simović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.


Profesor Simović smatra da nakon izbora Christiana Schmdita očekuju dva izbora i da niti jedan od njih neće biti lak. S jedne strane tu su očekivanja Vijeća za implementaciju mira koji su vrlo slični onome što zastupa građanska i probošnjačka opcija, a s druge strane, ističe Simović, njegova želja da pomogne Hrvatima u BiH.

“Kada se na to sve doda činjenica da ga u RS uopće ne priznaju kao visokog predstavnika onda znate u kojoj se on nalazi poziciji, a ta pozicija nije nimalo laka tako da sam skeptičan kada je riječ o tome da bi on mogao donositi neke radikalne odluke”, dodaje Simović.

Ovo nije prvi put da se BiH spominje u izvještajima Međunarodne krizne grupe. Posljednji put to se dogodilo u lipnju ove godine kada je naglasak bio na krizi koja je nastala u Federaciji BiH zbog izbornog zakona, kao i negodovanju i bojkotu srpskih stranaka iz Republike Srpske zbog nametanja zakona o negiranju genocida.

SOURCEBild.ba
Previous articleMission impossible je ostati ravnodušan na sve ono što bošnjačka politika govori Hrvatima
Next articleZasjedali utemeljitelji hrvatskog HDZ-a: tema – izbori u BiH, evo što su poručili Hrvatima
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments