Microsoft iznenada prekinuo suradnju s tvrtkom koja je povezana s Dodikovim sinom

Sankcije znače zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje eventualne imovine u toj zemlji, ali i zabranu američkim državljanima da posluju sa sankcioniranim osobama i tvrtkama.

Sankcije znače zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje eventualne imovine u toj zemlji, ali i zabranu američkim državljanima da posluju sa sankcioniranim osobama i tvrtkama.

Američki tehnološki div Microsoft prekinuo je suradnju s tvrtkom Prointer iz Banje Luke, povezane s Igorom Dodikom, sinom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, što je novi korak u zaoštravanju režima sankcija, objavili su u petak mediji u BiH.

“Microsoft je prekinuo partnerstvo s Prointerom”, stoji u očitovanju regionalnog predstavništva američke tvrtke, čiju je presliku objavio portal “Dnevnog avaza”.

Tvrtka Prointer ITSS je članica Infinity International Group i redovito je dobivala milijunske poslove instaliranja i održavanja informatičke opreme u javnom sektoru, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u drugim dijelovima BiH.

Njezino uklanjanje s popisa Microsoftovih partnera znači da Prointer više ne može koristiti i prodavati njihove proizvode i programe.


Mediji u BiH već godinama upozoravaju kako je Prointer, zbog povezanosti s Igorom Dodikom, bio privilegiran u dobivanju poslova na javnim natječajima te su sugerirali kako je u tome ključna bila politička uloga i moć koncentrirana u rukama njegova oca.

Dodiku su američke sankcije uvedene još 2017. godine, a početkom ove godine one su pojačane, te su sankcionirani i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija, kao i banjolučka Alternativna televizija (ATV), označena kao tvrtka koja je također povezana s korupcijom.

Sankcije znače zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje eventualne imovine u toj zemlji, ali i zabranu američkim državljanima da posluju sa sankcioniranim osobama i tvrtkama.

U pojašnjenju o razlozima uvođenja sankcija, koje je 5. siječnja objavila američka administracija, stoji kako Dodik koristi svoju poziciju u vlasti za akumuliranje osobnog bogatstva kroz mito i druge oblike korupcije, a njegova etnonacionalistička retorika podjela odražava napore da odvrati pozornost od koruptivnih aktivnosti.

“Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Daytonski sporazum”, stajalište je vlade SAD.

Donedavni američki veleposlanik u BiH Eric Nelson je, u oproštajnom intervjuu uoči odlaska iz te zemlje, ranije ovog mjeseca kazao kako postoje jasni dokazi da Dodik javne natječaje zlorabi tako što ih namješta svojoj djeci.

“ATV nije sankcionirana kao medijska tvrtka. Sankcionirana je kao koruptivni poslovni subjekt koji kontroliraju Dodik i njegova obitelj za koruptivne svrhe. Dodik je usmjeravao javne natječaje ka svojoj djeci, odnosno ka ATV-u. Sankcije nisu osuda novinara, nego osuda koruptivnog poslovanja”, kazao je tada Nelson.

Dodikov sin Igor i ranije je bio pod medijskom lupom kada se ispostavilo kako je dobivao povlaštena kreditna sredstva Investicijsko-razvojne banke RS, čiji vlasnik entitetska vlada. Ta mu je banka odobrila milijun i pol eura za poslovanje firme FruitEco, registrirane za uzgoj i preradu voća i povrća.

Koje su točno njegove veze s Prointerom nije razjašnjeno, no sam Milorad Dodik ranije je tvrdio kako je njegov sin u toj tvrtki “stručni konzultant”.

Igor Dodik i njegova sestra Gorica, koja u Banjoj Luci drži restoran, ujedno su suvlasnici tvrtke Global Liberty, registrirane za trgovinu drvetom i građevinskim materijalom.

Sam Milorad Dodik u svom je imovinskom kartonu prijavio imovinu vrijednu 2,4 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno 9,6 milijuna kuna.

Europski parlament u četvrtak je pozvao Europsko vijeće da slijedi primjer SAD-a te nametne sankcije Dodiku zbog njegova ponašanja i ugrožavanja mira i stabilnosti BiH.

Stanje u BiH bit će na dnevnom redu sjednice Europskog vijeća zakazane za 21. veljače.

SOURCEHina
Previous articleŠto očekuju hrvatski politički predstavnici od izvanrednog zasjedanja HNS-a?
Next articleUOČI ZASJEDANJA HNS-a Merdžo: Bojkot izbora nije jedina opcija
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments