Milanović ministrici vanjskih poslova Slovenije objasnio važnost legitimne zastupljenosti u Bosni i Hercegovini

Tema sastanka bila je i situacija na području jugoistočne Europe, prije svega u Bosni i Hercegovini

Milanović
Zoran Milanović i Tanja Fajon - sastanak s izaslanstvima. Foto: Marko Beljan/Ured Predsjednika Republike Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije Tanju Fajon koja službeno boravi u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Milanović i ministrica Fajon razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Slovenije, dviju susjednih i, složili su se, prijateljskih zemalja. Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja suradnje dviju država u raznim područjima, kao i o ulasku Hrvatske u euro područje i schengenski prostor za što predsjednik Milanović očekuje slovensku podršku, prenosi Bild.ba.

Tema sastanka bila je i situacija na području jugoistočne Europe, prije svega u Bosni i Hercegovini. U kontekstu skorih izbora u toj državi, predsjednik Milanović je ministrici Fajon ponovio i obrazložio svoj stav kako je važno i nužno osigurati legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Isto tako, predsjednik Milanović je izrazio zadovoljstvo potporom Slovenije u nastojanju da se BiH osigura status kandidata za Europsku uniju, a što i sam zagovara. Nadalje, tijekom razgovora bilo je riječi i o sigurnosnoj krizi koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Gašper Dovžan, voditelj Kabineta ministrice Aleš Balut, savjetnica ministrice za odnose s javnošću Milica Kotur, v. d. generalnog direktora Direktorata za međunarodno pravo i zaštitu interesa dr. Marko Rakovec, v.d. generalne direktorice za EU poslove Ksenja Škrilec i voditelj Sektora za susjedne države Matej Andolšek.


Uz Predsjednika Republike bili su izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Boris Grigić, pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić i savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, priopćeno je iz Ureda Predsjednika RH.

SOURCEBild.ba
Previous articleBild.ba doznaje: Hrvati će, u suradnji sa Srbima, imati efektivnu kontrolu u srpskom klubu u domu naroda federalnog parlamenta
Next articleDario Knezović se trudi demokraciju ukinuti u potpunosti: zakon šutnje kao temeljni postulat
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments