Milanović neće pomilovati udbaše Perkovića i Mustača: “Pomilovanje je relikt i monarhistička glupost”

Perković i Mustač osuđeni su u kolovozu 2016. na sudu u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u danas na obilježavanju proslave Dana branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 31. obljetnice oslobođenja nekadašnje vojarne JNA „Kalnik“ i skladišta naoružanja „Široko Brezje“ u Križevcima. FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Odvjetnik Anto Nobilo podnio je Ministarstvu pravosuđa i uprave zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u travnju ove godine.

Ali, čini se da od pomilovanja neće biti ništa.

Naime, kako piše Novi list, s Pantovčaka su im potvrdili da Milanović neće pomilovati Perkovića i Mustača. Objašnjavaju kako je to u skladu s Milanovićevim stajalištem koje je iznosio u predizbornoj kampanji da je pomilovanje relikt i monarhistička glupost.

Novi list dodaje kako je ovo tema oko koje Milanović i Plenković imaju isto mišljenje jer obojica smatraju da bivši visoki dužnosnici Službe državne sigurnosti trebaju ostati u zatvoru zbog kaznenog djela ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

2016. osuđeni na doživotni zatvor


Perković i Mustač osuđeni su u kolovozu 2016. na sudu u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Mustač je bio optužen da je kao politički šef Službe državne sigurnosti u Zagrebu u proljeće 1982. dao nalog Perkoviću, koji je u to vrijeme vodio Odjel II (suzbijanje neprijateljske emigracije) u Službi državne sigurnosti u Zagrebu, da pripremi ubojstvo Đurekovića u Njemačkoj.

Đureković je likvidiran 28. srpnja 1983. godine u Wolfratshausenu, tridesetak kilometara od Münchena.

Previous articleEvo što će se promijeniti pri prelasku granice nakon ulaska Hrvatske u Schengen
Next articleOsigurati zastupljenost Hrvata u novoj vlasti ZDŽ-a strateški je cilj: Od Usore, Žepča pa do Vareša – hrvatski je narod u ovoj županiji odlučio kako želi da ih predstavlja HDZ BiH
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments