Milenko Bašić, šef Lagera iz Posušja, može biti izručen RH!

Milenko Bašić, šef lagera iz Posušja
Milenko Bašić, šef lagera iz Posušja, može biti izručen RH!
Milenko Bašić, šef lagera iz Posušja
Milenko Bašić, šef lagera iz Posušja, može biti izručen RH!

Milenko Bašić, vlasnik tvrtke Lager iz Posušja, može biti izručen pravosudnim organima Republike Hrvatske, zaključio je Sud BiH, piše Istraga.ba.

– Utvrđuje se da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje pravosudnim organima Republike Hrvatske potraživanog Milenka Bašića u cilju kaznenog gonjenja zbog sumnje da je počinio kazneno djelo davanje mita za trgovanje utjecajem iz člana 296 stav 1 Kaznenog zakona Republike Hrvatske, navedeno je u Rješenju Suda BiH donesenom 14. listopada ove godine.

Na ovo Rješenje obrana Milenka Bašiča ima pravo žalbe. No, bez obzira na stav Suda BiH, i prvostupanjski i drugostupanjski, konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde BiH Josip Grubeša. Stav Suda nije obvezujući.

Bašić je, podsjećamo, drugoosumnjičeni u predmetu “Vjetroelektrane” zbog kojeg je krajem svibnja ove godine uhićena bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, u tom trenutku državna tajnica Ministarstva uprave Republike Hrvatske.

Hrvatska policija je tada priopćila da se uhićena Rimac sumnjiči da je od početka 2019. godine pa do kraja svibnja dogovorila s vlasnikom Lagera Milenkom Bašićem i direktorom te tvrtke Draganom Stipićem kako će, koristeći svoj položaj državne tajnice, osigurati dobivanje dozvola, uvjerenja i sklapanje ugovora radi izgradnje, puštanja u rad, proizvodnje i prodaje električne energije za Vjetroelekranu Krš-Pađane, usprkos neispunjavanju svih propisanih uvjeta. Bašićeva kompanija Lager u Hrvatskoj je za potrebe tog biznisa osnovala tvrtku C.E.M.P. doo Donji Stupni, te podružnicu tvrtke Lager u Karlovcu. Kako bi im omogućila ubrzano izdavanje dozvola, Rimac je od Bašića i Stipića zatražila da u poslovima osiguranja Vjetroelektrane angažiraju posrednika u osiguranju po njenom izboru. U pitanju je osiguravajuće društvo Generali osiguranje d.d. u kojem kao zastupnica radi sestra Josipe Rimac – Nediljka Radić.


– Josipa Rimac je s posrednikom osiguranja dogovorila da će dio provizije u iznosu od 45 tisuća eura isplatiti njoj, na što su okrivljeni Milenko Bašić i Dragan Stipić pristali, navedeno je u dokumentaciji hrvatskog pravosuđa na osnovi koje je traženo izručenje Milenka Bašića.

Bild.ba

Previous articleObilježena 17. godišnjica Alijine smrti
Next articleOdržana VIII. sjednica Središnje uprave HKD Napredak