Ministrica se raspištoljila: Ne možete zamisliti koliko je Turković potrošila sa službene kartice MVP

"Kontrolom korištenja službene biznis kartice koju koriste ministrica i zamjenik ministra, nismo se u cijelosti mogli uvjeriti u opravdanost korištenja biznis kartice u svrhe za koje ona stvarno služi"

Bisera Turković | Izvor: Avaz

Ured za reviziju institucija BiH objavio je godišnji izvještaj u kojem je dao svoje viđenje financijske u Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH, koje je prošle godine u kasi imalo više od 53,4 milijuna KM.

Jedna od stavki na koje su revizori iznijeli zamjerke u svom izvještaju je potrošnja po na biznis kartici. Naime, limit na ovoj kartici je značajno prekoračen, točnije potrošeno je duplo više novca nego koliko je bilo predviđeno limitom. Naime, sukladno Odluci o korištenju biznis kartice Ministarstva, pravo na korištenje biznis kartice imaju ministar, zamjenik ministra i tajnik.

“Limit zaduženja putem biznis kartice iznosi 20.000 KM. Biznis kartica se koristi za plaćanje troškova službenih putovanja, na temelju izdanih putnih naloga u zemlji i inostranstvu/troškovi prijevoza, hotelskog smještaja, reprezentacije i sl.”, navedeno je u izvještaju.

Kako stoji u ocjeni revizora, tijekom 2021. godine, ukupna potrošnja po biznis kartici iznosi 43.094.30 KM što je više nego dvostruko veći iznos.

“Od toga iznosa ministrica je potrošila 37.573 KM, zamjenik ministra 5.521 KM , a ostatak se odnosi na provizije. Kontrolom korištenja službene biznis kartice koju koriste ministrica i zamjenik ministra, nismo se u cijelosti mogli uvjeriti u opravdanost korištenja biznis kartice u svrhe za koje ona stvarno služi, s obzirom na to da u pojedinim slučajevima nedostaju specifikacije i računi koji dokazuju namjenu korištenja sredstava”, navedeno je u izvještaju.


Dodali su da je odlukom o korištenju biznis kartice definirano da je korisnik obvezan dostaviti sve račune i potvrde o plaćanjima izvršenim putem biznis kartice.

“Internom instrukcijom je definirano da za sve isplate evidentirane na izvodu biznis kartice, za koje ne budu priloženi odgovarajući validni računi, Odsjek za financije predmetnu isplatu knjiži na osobni konto korisnika kartice i vrši obustavu od ličnih primanja, što se u praksi nije provodilo”, naglasili su revizori, piše Klix.

SOURCEbild.ba
Previous articleVečeras počinje 10. Mostar Summer Fest, bit će zabavno i puno sadržaja
Next articleOd danas pacijenti iz FBiH mogu na složenije metode liječenja u KBC Split
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
biSerulja al-džihadi

islamistička rasplodna krmača, rok, rok, gic….