MMF nam je odobrio kredit od 330 milijuna eura

Ilustracija
Ilustracija

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu odobrio je Bosni i Hercegovini kredit u iznosu od 330 milijuna eura namijenjen borbi protiv pandemije koronavirusa.

Pozitivnu odluku MMF-ovog odbora Al Jazeeri je potvrdio guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

Detalje novog kreditnog aranžmana s Bosnom i Hercegovinom MMF će priopćiti naknadno.

Novac od MMF-ovog kredita bit će podijeljen između dva bosanskohercegovačka entiteta – Federaciji BiH će pripasti 62 posto od kredita MMF-a, a Republici Srpskoj 38 posto.

Oba entiteta će zatim po pola posto izdvojiti za Brčko Distrikt.


Od novaca koji pripadne Federaciji BiH 50 posto bi trebalo ostati u Federalnom proračunu, dok bi 50 posto trebalo biti podijeljeno na deset županija, prema ranijim dogovorima vlasti u Federaciji BiH.

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda izvanrednu financijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

-Nikada u povijesti MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije – rekla je Georgieva na online konferenciji za medije početkom travnja.

-Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza prije desetak godina – dodala je.

Georgieva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.

Bild.ba

Previous articleHDZ Hrvatske ekspresno izbacuje zlostavljača iz stranke
Next articleNeispričane anegdote o Slavenu Biliću: ”Stao bi u vožnji i izašao van zbog pjesme