Može li svijet izdržati još jedno žarište nakon ukrajinskog i tajvanskog: rasplamsava se, naime, sukob Azerbajdžana i Armenije

Nakon desetljeća zastoja Azerbajdžan je iznenada ponovno zauzeo velike dijelove te regije 2020., prisilivši Armeniju na velike teritorijalne ustupke

Armenije
Image by CESAR AUGUSTO RAMIREZ VALLEJO from Pixabay

Borbe između Azerbajdžana i Armenije u spornoj regiji Gorski Karabah na južnom Kavkazu ponovno su se rasplamsale u ponedjeljak navečer napadom na armenske položaje.

Azerbajdžanske trupe napale su armenske položaje na tri mjesta topništvom i oružjem visokog kalibra, o čemu je izvijestila ruska novinska agencija, koja se poziva na armensko ministarstvo obrane.

Azerbajdžansko ministarstvo obrane u Bakuu je u međuvremenu izvijestilo da su borbe izazvane pokušajem armenske sabotaže.

Dvije su zemlje desetljećima bile u sukobu oko Gorskog Karabaha, koji je povijesno imao većinsko armensko stanovništvo, ali je pravno bio dio Azerbajdžana pod Sovjetima.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Gorski Karabah proglasio je neovisnost od Bakua kao Republika Artsakh, uz potporu Erevana, što je izazvalo trogodišnji rat.


Rat je završio 1994. godine pobjedom Armenije, a Gorski Karabah je četvrt stoljeća bio pod armenskom kontrolom, iako njegov status nikada nije međunarodno priznat.

Nakon desetljeća zastoja Azerbajdžan je iznenada ponovno zauzeo velike dijelove te regije 2020., prisilivši Armeniju na velike teritorijalne ustupke. To je uključivalo i odredbu kojom se armenski pristup regiji ograničava na jedan siguran koridor koji nadziru ruske mirovne snage.

Primirje je od tada do danas nekoliko puta prekinuto.

SOURCEHina
Previous articleUmro je Kornelije Kovač, čovjek je to koji je tvorac nekih od najpoznatijih pjesama nastalih na prostoru bivše države
Next articleTroje mališana pronađeno mrtvo na obali, njihova majka bila je par kilometara dalje, a policiji nikako nije jasno što se dogodilo
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments