Muslimani diljem svijeta su ludi za halal hranom proizvedenom u Hrvatskoj, a evo kakvi su to proizvodi

Iako je halal hrana prisutna više od 1400 godina, tek u zadnjem desetljeću halal proizvodi dobivaju globalnu važnost

Image by Olga Ozik from Pixabay

Hrvatska je postala izvozni hit hrane za muslimane diljem svijeta. Domaće tvrtke sve više proizvode halal hranu, koja je u skladu s islamskim propisima, prenosi Hina u nedjelju Večernji list.

Ne toliko zbog domaćih muslimana koliko zbog izvoza, a Hrvatska po tome prednjači u regiji. Šerijatski zakon muslimanima, među ostalim, nalaže što je zabranjeno jesti i piti, a kako bi život bio lakši, dozvoljeni prehrambeni proizvodi nose znak “halal”, koji jamči da hrana ne sadrži za muslimane zabranjene tvari, prije svega svinjetinu, alkohol i GMO.

Iako je halal hrana prisutna više od 1400 godina, tek u zadnjem desetljeću halal proizvodi dobivaju globalnu važnost. Uz činjenicu da u svijetu živi više od dvije milijarde muslimana, a studija upućuje na to da će do 2050. godine broj muslimana porasti na 2,8 milijardi, ne iznenađuje činjenica da ovo tržište privlači veliku pozornost svjetske, ali i hrvatske industrije.

– Certificiranje halal kvalitete prema zahtjevima halal standarda u Hrvatskoj registrirano je 2010. godine, a stime smo počeli još od 2007, kad smo počeli izdavati certifikate za klaonice i proizvođače hrane. Halal tržište u svijetu razvija se u posljednjih 20 godina, a Hrvatska je druga zemlja u svijetu, iza Malezije, koja je registrirala certificiranje halal kvalitete – kaže doc.dr.sc. Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete i direktor Halal Business Foruma.

– U svijetu su veliku atraktivnost ovog tržišta prepoznale sve velike multinacionalne kompanije, u čemu prednjači Nestle kao najveći svjetski proizvođač halal proizvoda. Od čak 468 tvornica u vlasništvu Nestlea, 159 ih proizvodi isključivo halal proizvode. U Hrvatskoj je do danas izdano 160 halal certifikata, imaju ga 84 kompanije, od kojih 52 proizvođača hrane i 32 nositelja usluga. Posebnost je i da halal certifikat posjeduje i jedna obrazovna ustanova, Osnovna škola Matije Gupca, kao i prvi proizvođač halal dezinficijensa u Hrvatskoj – Genox.


SOURCEFena
Previous articleKina je objavila da će se jako čvrsto držati svoje politike po ovom pitanju, pogledajte o čemu je riječ
Next articleMajka djevojčicu godinama držala zaključanu u stanu, dijete nikada nije vidjelo livadu, šumu, sjelo u auto…
Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koko

I kakvi su to proizvodi

Koko

I kakvi su to proizvodi