MVEP RH je zalijepio sarajevske političke elite i to baš na Dan nezavisnosti

MVEP RH je zalijepio sarajevske političke elite i to baš na Dan nezavisnosti

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske malo je, čini se, zalijepilo sarajevske političke elite.

Oni su to učinili baš danas, dok dio Bosne i Hercegovine proslavlja Dan nezavisnosti.

Iz MVEP-a RH su putem Twittera čestitali državni praznik Bosni i Hercegovini, ali na način da su spomenuli da je BiH domovina triju konstitutivnih i ravnopravnih naroda.

Znamo da takvi stavovi bodu u oči bošnjačke i sarajevske političke elite.

Evo cijele čestitke MVEP-a:

– Čestitamo Dan neovisnosti susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini – domovini triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda: Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana – poručili su iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova na svom Twitteru.

Podsjetimo, nedavno je resorni ministar Gordan Grlić Radman ustvrdio kako je BiH kao građanska država nemoguća.

OŠTRE BOŠNJAČKE REAKCIJE

Oštro su tada reagirala dva najistaknutija bošnjačka politička bloka: Onaj SDA predvođen Bakirom Izetbegovićem, ali i Narod i Pravda kojeg predvodi pretendent na vlast 2022. Elmedin Konaković.

“Definirano je da je (BiH) sastavljena od dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda i ostalih. Ne možemo dopustiti da se nametnu umjetni modeli koji bi išli na štetu bilo kojeg naroda. Hrvatska će biti aktivni zagovaratelj i nećemo dopustiti da budu ugrožena temeljna prava hrvatskog naroda u BiH”, kazao je Grlić Radman pojašnjavajući kako će Hrvatska podržati sve što se dogovori unutar BiH no ukoliko se Hrvate preglasa i ukoliko je hrvatski narod u BiH na taj način ugrožen, Hrvatska im mora pomoći.

Iz vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) u nedjelju su na izjave Grlića Radmana reagirali priopćenjem u kojemu su naveli kako je to “izravno miješanje u unutarnje stvari BiH koje ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima dvije države”.

“Odluku o tome kakvo će biti uređenje Bosne i Hercegovine neće donijeti Grlić Radman, službeni Zagreb, ili bilo koji drugi regionalni centar, bez obzira kakve teške izjave koristili i pritiske vršili, već isključivo institucije BiH”, stoji u reagiranju.

Iz SDA su naveli kako su odlučni da u izmjenama izbornog zakona neće prihvatiti niti jedno rješenje koje će dodatno produbiti postojeću diskriminaciju u ustavnopravnom poretku i izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine a to neće promijeniti “bilo kakve uvijene prijetnje, pa ni ova koju je uputio šef hrvatske diplomacije”.

Tvrde kako Grlić Radman zapravo zagovara rješenja za izmjene izbornog zakona koja su protivna standardima Europske unije.

Na sličan način su reagirali i iz stranke Narod i pravda (NiP) koja predvodi oporbeni blok čiji je cilj preuzeti od SDA vlast u Federaciji nakon izbora 2022. godine.

“Poražavajuće je čuti kako hrvatska službena politika koju predstavlja i u čije ime govori ministar Goran Grlić Radman šalje prijeteće poruke susjednoj zemlji… Takve poruke ne doprinose dobrosusjedskim odnosima, doživljavamo ih kao izravnu prijetnju i pokušaj Hrvatske da opstruira nužne promjene na euroatlantskom putu BiH”, navode iz NiP-a.

HNS BiH branio MVEP RH

Hrvatski narodni sabor BiH podržao je u nedjelju istup hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana koji se zauzeo za izgradnju ravnopravnog statusa Hrvata u toj zemlji, te poručio kako osude bošnjačkih stranaka ne predstavljaju stajalište države BiH.

Navodeći kako je hrvatski šef diplomacije stao u obranu Daytonskog sporazuma, iz HNS-a su priopćili da si ‘bošnjačke stranke daju ekskluzivno pravo biti samoprozvani zaštitnici BiH’.

Osude na račun ministra Grlića Radmana s tvrdnjama kako se miješa u unutarnje stvari BiH stigle su zbog izjava koje je dao u razgovoru za Večernji list od subote.

“Ocjene o eventualnim miješanjima trebaju i moraju donijeti institucije BiH kao odraz stajališta sva tri konstitutivna naroda, a ne da one budu stav jedne strane koja predstavlja isključivo određeni narod”, navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Dodaje se da legitimni hrvatski predstavnici u BiH žele praktično osigurati svoja Ustavom zajamčena prava i jednak status s druga dva konstitutivna naroda u čemu imaju snažnu potporu institucija i dužnosnika Republike Hrvatske.

“RH ne skriva niti ima potrebu skrivanja strateške važnosti i partnerstva prema zemlji s kojom dijeli najdužu granicu. Ovim putem još jedanput pozdravljamo i zahvaljujemo ministru Grliću Radmanu na neizmjernoj potpori koju pruža našoj zemlji, kao i konkretnim potezima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i našim nastojanjima da kreiramo europsku državu”, stoji u priopćenju.

Bild.ba / I. C.