Nakon novog transfera napao bivšu stranku, smeta mu nacionalni sastav liste. Kaže da se etničko i građansko ne mogu pomiriti

“Osigurajte onda trećinu iz Republike Srpske. Mi ovdje imamo konstrukcijske greške”, rekao je Kurtćehajić.

Foto: Arhiva

U izbornoj debati na N1 u četvrtak stavove o aktualnim pitanjima iznijeli su kandidati za Parlament Bosne i Hercegovine: Akademik Suad Kurtćehajić (kandidat SBB-a), Dervo Sejdić (kandidat SDP-a) i Senad Šepić (kandidat Koalicije “Država”). Gostovanje u emisiji odbio je kandidat Demokratske fronte za najviši zakonodavni organ države.

Pitanje koje je izazvalo najveće neslaganje između tri sudionika upravo je ono oko kojeg se vladajući ne mogu ili ne žele usuglasiti već godinama.

Sejdić: Ako uđem u parlament, nastavljam svoju borbu za građanska prava. Isto će se dogoditi i ako ne uđem. Vjerujem da svanuti dan kada će nacionalističke stranke otići s vlasti. Tada će biti jednostavnije razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Šepić: Potpuno suprotstavljene strane ovo ne mogu i neće uraditi, ali sam uvjeren da one neće biti dominantne nakon drugog listopada. I globalna nam situacija ide na ruku – ovakvi odnosi mogu biti naša šansa. Trenutne elite su kidnapirale ovu zemlju. U ovom momentu nemate nijednog pravog partnera za naše prijatelje iz međunarodne zajednice.

Kurtćehajić: Nijedan zakon se u Zastupničkom domu ne može donijeti, a da sa njim nije suglasna barem trećina zastupnika iz entiteta koji se zove RS. Tu već imamo kočnice u ustavu koje nas onemogućavaju da djelujemo normalno. Kako to riješiti? U Daytonu stoji da postoje i odredbe o dodatnim nadležnostima, treći dio te odredbe ne traže da se entiteti slože.


Dok je Kurtćehajić istaknuo kako ne misli da je moguće pomiriti građanski i etnički koncept, Šepić se suprotstavio, dodavši kako u tom slučaju ne bi bila moguća ni Bosna i Hercegovina.

“Osigurajte onda trećinu iz Republike Srpske. Mi ovdje imamo konstrukcijske greške”, odgovorio je Kurtćehajić.

Sa Senadom Šepićem suglasan je bio i Dervo Sejdić.

“U BiH je moguće balansirati građansko i kolektivno pravo. U svom prijedlogu izmjena Ustava BiH ja to i jednostavno činim: BiH je demokratska i socijalna država njenih građana, naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba, i nacionalnih manjina. Iz RS bi se birao jedan član, iz FBiH dva, mimo etničkog principa. Po tom principu bismo implementirali svih pet presuda Suda u Strasbourgu.(…) Dok sam ovaj prijedlog prezentirao visokom predstavniku Christianu Schmidtu, on je dobacio svom asistentu rekavši “ovo je isto što i mi mislimo”, kazao je Sejdić.

Negodovao je ponovo Kurtćehajić, osvrćući se na listu SDP-a.

“Prvi je Srbin, drugi Hrvat, treći Rom, četvrti Bošnjak. Zamislite da Dačić u SPS-u napravi listu da prvi bude Bošnjak, drugi Hrvat, treći Rom, a četvrti Srbin, vjeruj mi da bi tamo zaključili da on nije dobar”, riječi su akademika koji je SDP napustio prije prelaska u SBB.

Tvrdi da je tu napravljen “ozbiljan oblik diskriminacije prema Bošnjacima”, na što mu je Sejdić odgovorio da su svi građani BiH i da se ne dijele po etničkim principima.

Na SDP se SBB-ov kandidat ponovo obrušio u nastavku emisije, okrivljujući, između ostalih, ovu stranku što “ljudi ne mogu glasovati na mjestima s kojih su prognani”.

“Da Bećirović nije imao taj grijeh, sada bi bio najozbiljniji kandidat za člana Predsjedništva BiH”, Kurtćehajićev je zaključak.

SOURCEBild.ba
Previous articleBivša predsjednica duboko ožalošćena, evo što je objavila
Next articleKomšić: Od Maglaja je otet dio teritorija da bi se formirala hrvatska općina Žepče
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments