Nakon što je Izetbegović izigrao Mostarski sporazum, SDA tvrdi da je HDZ BiH “stavio točku” na legitimno predstavljanje

Smatraju da je tim činom stavljena točka na dugogodišnje insistiranje HDZ-a na “legitimnom predstavljanju”.

Bakir Izetbegović
MOSTAR, 11. siječnja (FENA) – Predsjednik Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović dao je izjave za medije u prostorijama SDA u Mostaru. (Foto FENA/Emanuel Soca)

Iz SDA su komentirali izbor novog rukovodstva federalnog Doma naroda na konstituirajućoj sjednici tog doma održanoj jučer, kada usprkos većini koju ta stranka ima u Klubu Bošnjaka, nije izabrana Aida Obuća, njihova kandidatkinja.

Jučer su na konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrani predsjedatelj i zamjenici predsjedatelja ovog doma.
Za predsjedatelja Doma naroda FBiH je izabran HDZ-ov Tomislav Martinović, a za dopredsjedatelja iz Kluba srpskog naroda izabran je Slađan Ilić iz SDP-a.

Kandidati iz bošnjačkog kluba za dopredsjedatelja su bili Aida Obuća iz SDA i Izan Hajdarevića, član Naroda i pravda koji je u konačnici i izabran za zamjenika predsjedatelja zbog čega su jučer negodovali izaslanici SDA u Domu naroda FBiH.

“Glasovanjem u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za izbor rukovodstva ovog Doma ignorirana je volja većine u Klubu Bošnjaka. Klubovi Srba i Hrvata, zajedno sa izaslanicima koji predstavljaju manjinu u Klubu Bošnjaka, izabrali su u rukovodstvo Doma osobu koja nije bila prijedlog bošnjačkog kluba”, istakli su iz SDA.

Smatraju da je tim činom stavljena točka na dugogodišnje insistiranje HDZ-a na “legitimnom predstavljanju”.


“Tako je u Dom naroda, gdje takvo predstavljanje jedino ima smisla, praktično uveden građanski princip većinskog odlučivanja. Ignoriranje većinske volje Kluba Bošnjaka, sudeći prema posljednjim istupima predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, u ovom trenutku se doživljava trijumfalistički”, mišljenja su.

Mišljenja su i da uvođenje principa po kojem većinska volja u klubovima naroda nije bitna, već je presudna opća većina u Domu naroda FBiH će se prije ili kasnije “poput bumeranga” vratiti onima koji su taj princip uveli.

Upravo je predsjednik SDA Bakir Izetbegović izigrao potpisani Mostarski sporazum s predsjednikom HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim bi se osiguralo legitimno političko predstavljanje, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

-Stranke potpisnice ovog Sporazuma pristupit će implementaciji točke 1. ovog Sporazuma, počevši s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, stoj između ostaloga u sporazumu koji je potpisan u lipnju 2020. godine.

OVDJE opširnije.

SOURCEBild.ba
Previous articleČović najavio brutalnu vijest! U Mostar stiže premijer jedne od najvažnijih država svijeta!
Next articleEuropski parlament žestoko isprozivao Milorada Dodika, pogledajte kako im je on kulturno spustio
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments