Nastavlja se suđenje optuženima u aferi “Respiratori”

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Fadilu Novaliću i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim Novalića, u slučaju sporne nabavke respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar financija Federacije BiH (FBiH) Jelka Milićević i vlasnik poduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvještaja i njihovo krivotvorenje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.


Na posljednjem ročištu održanom u srijedu, 29. rujna, član stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Harun Avdagić ispričao je da ga je iz Kabineta predsjednika Vlade FBiH zvao muškarac u vezi sa dobivanjem dozvole za uvoz medicinske opreme.

Avdagić je rekao da je moguće da ga je iz Kabineta premijera FBiH zvao Hasan Ganibegović, kojeg je uputio na glavnog farmaceutskog inspektora u Agenciji Indiru Fazlagić.

Fazlagić je tijekom svjedočenja potvrdila da ju je u vezi sa dobivanjem dozvole zvao Ganibegović, prenosi Avaz.

Ročište je zakazano za 13 sati.

Bild.ba

Previous articleJedan od najaktivnijih vulkana na svijetu ponovno izbacuje lavu
Next articlePolitičar iz BiH uhićen u Hrvatskoj zbog sumnje da krijumčari migrante
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments