Ne gori samo u Ukrajini: Ova država napala je položaje jednog naroda u ovom gradu, ugrožena naftna postrojenja

Objavljeno je i da su napadnuti luka Salif, elektroenergetska korporacija te naftna postrojenja u Hodeidahu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je u subotu sa zračnim napadima na jemenski glavni grad Sanu i lučki grad Hodeidah, s namjerom da zaustavi napade na svoja naftna postrojenja koje su pokrenuli pobunjenički Huti, izvijestili su saudijski mediji, prenosi Reuters.

Pokret Huti povezan je s Iranom i kontrolira veći dio sjevernog Jemena, uključujući i glavni grad Sanu, a koalicija tvrdi da vojnom akcijom želi “zaštititi globalne izvore energije”.

Koalicija je ranije priopćila da je presrela i uništila dva drona iznad Jemena koji su bili lansirani prema saudijskim naftnim postrojenjima u Hodeidahu na Crvenom moru te je pozvala civile da ne borave u blizini bilo kojeg naftnog nalazišta ili postrojenja u tom gradu.

Huti su u petak objavili da su započeli napade na saudijske energetske objekte a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom navela je da je pogođeno postrojenje za distribuciju naftnih derivata naftnog diva Aramco u Jeddahu. Došlo je do požara u dva spremnika, ali bez žrtava.

Lokalna televizija povezana s Hutima izvijestila je da su koalicijski ratni zrakoplovi pokrenuli napade na grad Hodeidah i da letovi još uvijek traju, dok su stanovnici rekli za Reuters da su napadi u blizini luke Hodeidah, prenosi Direktno.


Objavljeno je i da su napadnuti luka Salif, elektroenergetska korporacija te naftna postrojenja u Hodeidahu.

Stanovnici glavnog jemenskog grada Sane kazali su pak Reutersu da je bombardirana upravna zgrada naftne kompanije Safer na jugu grada.

SOURCEBild.ba
Previous articlePloče će proglasiti dan žalosti: ‘Nesretno preminuli 52-godišnak bio je dobar branitelj, borac i hrabar čovjek’
Next articleHrvatska danas sa Slovenijom igra važnu utakmicu, a evo u čemu je zapravo stvar i zašto je utakmica izuzetno bitna
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments