Netko je hakirao web stranice Slobodne Dalmacije i objavljivao prorusku propagandu. Cijeli slučaj istražuje policija

Iz Slobodne Dalmacije su se ispričali čitateljima, naglasivši da taj sadržaj nikako ne odražava njihovu uređivačku politiku.

Splitska Kriminalističko-obavještajna služba (KOS) počela je s istraživanjem hakiranja portala Slobodne Dalmacije, koje se dogodilo u utorak poslijepodne kad su neki stariji članci zamijenjeni tekstovima koji promiču rusku propagandu u ratu s Ukrajinom.

U kratkom odgovoru iz odjela za odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske Jerka Kurevije stoji kako imaju saznanja o tom događaju te da su poduzeli sve potrebne mjere i radnje iz nadležnosti policije kako bi počeli s kriminalističkim istraživanjem.

Neslužbeno se doznaje da je policija odmah nakon prijave događaja stupila u vezu s odgovornim osobama Slobodne Dalmacije i uputila ih u proceduru oko podnošenja kaznene prijave i prikupljanja podataka.

Splitski KOS je osnovan 2019., bavi se isključivo kibernetičkim kriminalitetom i digitalnom forenzikom. Do tada su se tom problematikom bavili policijski djelatnici Odjela gospodarskog kriminaliteta, Odjela općeg kriminaliteta te policijske postaje.

Portal Slobodne Dalmacije je hakiran nešto poslije 16:30, kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, upao u sustav tog portala. Hakerski napad je izvršen tako što je nekoliko starijih članaka u rubrikama Slobodne Dalmacije zamijenjeno članci kojima se promiče ruska propaganda u ratu s Ukrajinom.


Na stranicama Slobodne Dalmacije bilo je objavljeno da je riječ o desetak tekstova koji su na portalu objavljeni pod imenima novinara tog portala. Službe Slobodne Dalmacije su na vrijeme uočile upad u sustav i rade na otklanjanju problema. Hakerski napad su prijavili policiji.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo nije željela komentirati slučaj, tek je za Hinu kratko rekla kako je istraga u tijeku, da rade na tome i da su članci izbrisani.

Neki od proruskih članaka koji su osvanuli na portalu Slobodne Dalmacije tijekom popodneva su: “Zapadni stroj za obmane”, “Koju stranu podržavate?”, “Za što se bore ukrajinske trupe i što je još važnije za koga se bore?”, “Đakon Kuraev se vratio u život! I još jednom se istaknuo”, “NATO je svjetski vjesnik revolucija i sukoba”, “Ruska kampanja u Ukrajini”, “Zapad je učinio sve kako bi osigurao da nacisti vladaju Ukrajinom” te “SAD priznaje da u Ukrajini imaju skrivene biolaboratorije”.

Iz Slobodne Dalmacije su se ispričali čitateljima, naglasivši da taj sadržaj nikako ne odražava njihovu uređivačku politiku.

SOURCEHina
Previous articleNova dojava o bombi na letu iz Beograda u Moskvu, pregled zrakoplova u tijeku
Next articleSAD i EU pripremili nove sankcije Rusiji: “To je važan dio sljedeće faze”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments