Nikad nećete pogoditi koliko je novca Hodžić potrošio

Foto: Instagram

Tvrtka “Srebrena malina” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, jednog od aktera afere “Respiratori”, podnijela je novi zahtjev Sudu BiH da joj se dozvoli deblokada 265.131 KM kako bi mogli platiti PDV za naknadno uvezenih 20 respiratora iz Kine u BiH.

Ovi respiratori stigli su u Sarajevo prije dva tjedna, ali PDV još nikada nije plaćen niti je okončan carinski postupak.

BLOKIRANI RAČUNI

Razlog je što je Sud BiH, prema naredbi Tužiteljstva BiH, ovoj firmi obustavio izvršenja financijskih transakcija u iznosu većem od milijun maraka na dva računa u Privrednoj banci.

Hodžić je osumnjičen zajedno s Fadilom Novalićem i Fahrudinom Solakom za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje isprava.


Radi se o aferi teškoj 10,5 milijuna KM koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, čiji se akteri nakon uhićenja brane sa slobode. S druge strane, Tužiteljstvo BiH užurbano radi na istrazi.

Naređena je financijska istraga i provjera svih novčanih tijekova Novalića, Solaka i Hodžića nakon izbijanja ove afere. Kada je u pitanju Hodžić, njemu je Sud blokirao račune s točno 1.096.520 maraka.

Ali kroz realizaciju posla, kako pokazuju dokazi i dokumenti Tužiteljstva, Hodžić je uplaćeni novac od 10,5 milijuna KM za respiratore držao na svom računu, a potom raspolagao njim u privrednom poslovanju.

Tako je utvrđeno da je od 3. travnja do 8. svibnja platio dospjele obveze u iznosu od 9.424.036 KM, od čega je 16. travnja 7,6 milijuna KM uplaćeno na račun firme iz Šangaja, dok je Sud zatim blokirao 1.096.520 KM.

VELIK IZNOS

No, u smislu plaćanja obveza Tužiteljstvo BiH tvrdi da je Hodžić dizao velike iznose blagajničkih maksimuma, od kojih je jedan od 100.000 KM. Ovaj iznos navodno je potrošen za plaćanje po ranije prispjelim obavezama iz drugih pravnih poslova.

Točnije, Hodžić je podigao ovaj novac koji je namijenjen za korištenje otkupa poljoprivrednih proizvoda, a tužiteljima je rekao da je utrošio 10 posto podignutog novca.

No, Tužiteljstvo navodi da to nije točno. Avaz saznaje da je tijekom pretresa kompanije SIPA kod Hodžića našla određenu sumu novca koja nije izuzeta jer je tako Tužiteljstvo odlučilo.

Hodžić je ranije, prije mjesec, uplatio 1.078.000 KM PDV-a za uvezenih 80 respiratora. Nedavno mu je Sud odobrio plaćanje i 452.473 KM za PDV po osnovu duga za travanj, što je ova firma i uplatila na račun Uprave za indirektno oporezivanje.

Bild.ba

Previous articlePlenković otkrio je li mu žao što je imenovao Rimac državnom tajnicom
Next articleTri čimbenika koja svakodnevno utječu na izgled naše kože, a zanemarujemo ih