Nikšić: “Ne smijemo ubiti tu priliku. Ako se pokaže da smo u krivu – ispričat ćemo se i povući se”

"Ako uspijemo pomjeriti stanje za deset posto da bude bolje, to je veliki pomak - siguran sam da će biti puno više", kazao je Nikšić u Dnevniku D Federalne televizije

Nermin Nikšić | Izvor: Avaz
Evidentno je, kaže Nikšić, da ćemo na političkoj sceni imati spremnost da se razgovara, dogovara, deblokira, rješavaju svakodnevni problemi građana.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić govoreći o popunjavanju novog saziva Vijeća ministara BiH, kaže da tko god dođe na tu poziciju, a spreman je raditi i dogovarati se – bit će neusporedivo bolji od postojećeg.

“Ako uspijemo pomjeriti stanje za deset posto da bude bolje, to je veliki pomak – siguran sam da će biti puno više”, kazao je Nikšić u Dnevniku D Federalne televizije i dodao da su svi potpisnici sporazuma spremni dogovarati se, raditi i pokazati da se može drugačije.

“Ako se pokaže da ćemo ponovno biti suočeni s blokadama, nitko od nas nije rođen ni da bude ministar ni da bude premijer – možemo se povući iz vlasti“, dodao je Nikšić.

Evidentno je, kaže, da ćemo na političkoj sceni imati spremnost da se razgovara, dogovara, deblokira, rješavaju svakodnevni problemi građana. Nikšić je naglasio kako su Dragan Čović i Milorad Dodik pokazali spremnost da rade, surađuju i dogovaraju se.

“Ne smijemo ubiti tu priliku. Ako se pokaže da smo u krivu – ispričat ćemo se i povući se”, kazao je Nikšić.


Za kandidaturu Sevlida Hurtića je rekao da je rezultat kompromisa Osmorke i SNSD-a.

“Dogovorili smo se da Pokret za državu predloži kandidata”, dodao je.

Kaže kako je ovo primjer da se može dogovoriti oko nekih stvari kada se želi. Nikšić je još poručio kako ne pristaju na optužbe SDA da Hurtić nije predstavnik Bošnjaka.

Što se tiče NATO-a, Nikšić je istaknuo kako u sporazumu stoji da nastavljaju raditi na svim integracijskim procesima u BiH – a jedini integracijski proces u BiH je priča i suradnja sa NATO-om: “Vrlo jasan je stav i Osmorke i HDZ-a BiH – da BiH treba biti članica NATO-a.”

Kad je u pitanju Izborni zakon, kazao je kako su pristali da će ga donijeti.

“Jasna je pozicija HDZ-a BiH, a jasna je i naša. HDZ-u bi bilo prihvatljivo ono što smo govorili da članove Predsjedništva biramo u Parlamentu. To je prvi put da svi iz Federacije dolazimo sa istih pozicija da želimo birati članove Predsjedništva. Pa ćemo onda razgovarati sa RS-om možemo li do kompromisa. Ali to ne znači da ćemo odstupiti od principa koje smo postavili.”, pojasnio je.

Govoreći o uspostavi vlasti na razini FBiH, kazao je kako očekuje komplikacije – doći će vrijeme, kazao je, kada će netko ispitati kako je SDA došla do utjecaja u Domu naroda.

“Postoji većina u Zastupničkom, postoji većina u Domu naroda – svugdje u svijetu oni koji dokažu da imaju većinu imaju pravo imenovati mandatara i vladu.”

Što se Refika Lende, Nikšić je podsjetio na 2014. i na to kako se poštuje volja birača, država, sustava – SDP je tada omogućio DF-u da kandidira potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda.

“SDP nema svog kandidata za potpredsjednika FBiH. Vojin Mijatović to neće biti”, potvrdio je Nikšić.

Za neustavni dan RS-a nadležne su institucije, kaže Nikšić i dodaje kako se ne može se očekivati da se preko noći riješi situacija.

“Mi sada nismo dio vlasti, ali opet smo mi odgovorni iako je ministar sigurnosti iz SDA i ministar obrane iz DF-a”, poručio je.

Previous articleIntervju dobrodošlice: Prijateljica BiH Fajon i ćevap diplomacija
Next articleU BiH je veliki broj neplaćenih kazna, građani duguju preko 80 milijuna KM, ali jedan je posebno “prešao igricu”, evo koliko duguje
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments