Ništa od kandidatskog statusa BiH: Puno je zemalja podržavalo, ali tri moćnice su protiv, evo i koje

Usprkos inicijativi Slovenije da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, uz realizaciju Bruxelleskog sporazuma, to se vjerojatno neće dogoditi, iako ima i onih koji navode da i Ukrajina dobiva status kandidata bez bilo kakvih uvjeta.

Ilustracija: Arhiva

Bosna i Hercegovina ništa nije uradila u proteklom periodu da se približi Europskoj uniji – sve je glasnija poruka iz Bruxellesa. Kako N1 saznaje iz diplomatskih krugova u Bruxellesu, usprkos inicijativi Slovenije koju su podržale i Mađarska, Hrvatska i Poljska, protiv dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini su Francuska, Njemačka i Nizozemska.

U Bruxellesu je danas počeo dvodnevni summit EU – zapadni Balkan, a u fokusu su dodjela statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, kao i planovi za stvaranje Europske političke zajednice.

Kako N1 saznaje, usprkos inicijativi Slovenije da se Bosni i Hercegovini bez odlaganja dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, uz realizaciju Bruxelleskog sporazuma, to se vjerojatno neće dogoditi, iako ima i onih koji navode da i Ukrajina dobiva status kandidata bez bilo kakvih uvjeta.

Podsjetimo, iz nekih diplomatskih krugova došle su i informacije da bi BiH mogla dobiti uvjetni kandidatski status ako bi se usvojili propisi iz Bruxelleskog sporazuma, a to su izmjene Zakona o VSTV-u, Zakona o javnim nabavama, Zakon o sudovima i Zakon o sukobu interesa.

No, povjerenik za proširenje EU Oliver Várhelyi nedavno je poručio da nema ublažavanja uvjeta za Bosnu i Hercegovinu kako bi dobila kandidatski status i da se mora ispuniti svih 14 prioriteta za članstvo u Uniji.


SOURCEBild.ba
Previous articleTransparentna pljačka: Bošnjaci objasnili kako preko središnje Bosne planiraju politički eliminirati Hrvate
Next articleDžaba silno lobiranje: Bošnjački unitaristi doživjeli poraz u Europskom parlamentu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments