Ništa od olakšavanja nabave cjepiva, odbijena dva ključna prijedloga Zakona

Ništa od olakšavanja nabave cjepiva, odbijena dva ključna prijedloga Zakona

Izaslanici Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine odbili su prijedloge zakona o dopuni Zakona o javnim nabavama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, što je trebalo olakšati nabavu cjepiva protiv koronavirusa.

Izaslanici su prihvatili da dopune dva zakonska rješenja razmatraju po žurnom zakonodavnom postupku, što je bio zahtjev Zastupničkog doma PSBiH koji je ranije podržao te izmjene.

Tako će dopune ta dva zakona biti upućene Kolegiju Doma na naknadno usuglašavanje, budući da nije bilo dovoljno entitetske podrške iz Republike Srpske za njihovo usvajanje, jer su četiri izaslanika Kluba Srba bila protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Pokušaj usuglašavanja članova Kolegija odmah na sjednici nije bio moguć, jer sjednici nije prisustvovao zamjenik predsjedatelja Doma naroda iz hrvatskog naroda Dragan Čović (HDZ).

Kako je navedeno u obrazloženju, cilj dopune Zakona o javnim nabavama je omogućavanje nabave cjepiva za provođenje imunizacije stanovništva Bosne i Hercegovine od Covida-19 na najbrži način, te osiguranje zaštite njihovog života i zdravlja.

S druge strane, cilj dopune Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima je omogućavanje pristupa cjepivu i drugim lijekovima za sprečavanje i liječenje od zaraznih oboljenja, te zaštita života i zdravlja stanovništva BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom unaprijeđeno je postojeće zakonsko rješenje u skladu s osnovnim principom koji se odnosi na omogućavanje postupanja nadležnih tijela u situacijama kada proizvođač lijekova za zarazna oboljenja traži posebne uvjete.

Bild.ba