Njemačka uskoro donosi novi zakon o državljanstvu, ovo su važni detalji koji bi vas mogli zanimati ako živite ili planirate živjeti tamo

Državljani Europske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačke putovnice.

Image by Tom from Pixabay

Stranci koji žive u Njemačkoj više se neće morati odreći svoje putovnice da bi dobili njemačko državljanstvo, a mogu podnijeti zahtjev nakon samo pet godina boravka u zemlji prema novim pravilima koje je izradilo ministarstvo unutarnjih poslova.

Nacrt dokumenta, koji je njemačka novinska agencija dpa dobila na uvid, u petak je podijeljen drugim granama vlasti.

U koalicijskom sporazumu vlada socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca pristala je 2021. uvesti “moderni zakon o državljanstvu”.

Ostali aspekti reforme uključuju olakšavanje uvjeta o poznavanju njemačkog jezika za određene skupine i ukidanje testa za stjecanje državljanstva starijima od 67 godina.

Trenutno stranci moraju živjeti u Njemačkoj do osam godina prije nego što mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo.


Prema spomenutom nacrtu, skraćeno razdoblje od pet godina može se dodatno skratiti ako kandidati mogu pokazati da su dobro integrirani, primjerice izvanrednim uspjehom u školi ili na poslu, volonterskim radom ili posebno dobrim poznavanjem jezika.

Djeca rođena u Njemačkoj čiji su roditelji stranci moći će imati dvojno državljanstvo.

Promjene su dio opsežne reforme njemačke migracijske i integracijske politike koju provodi koalicija socijaldemokrata, zelenih i liberalne Slobodne demokratske stranke.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već dulje žive u Njemačkoj, u registar njemačkih državljana.

Državljani Europske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačke putovnice.

SOURCEHina
Previous articleOvo bi bilo preslatko: Pišu da će Luka stopama velikog Zidanea pa nakon igračke nastaviti trenersku karijeru
Next articleUzrok nesreće se istražuje: Kamion se zabio u ožalošćene ljude na krematoriju, poginulo 17 ljudi, više od 20 ozlijeđenih
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments