Novalić: Ja nisam doktor, Solak je potpisao odluku

Novalić: Ja nisam doktor, Solak je potpisao odluku

Novalićeva borba s maskom | FOTO: Screenshot

Premijer FBiH Fadil Novalić očitovao se o nabavci 100 respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna KM čiji je uvoznik za Vladu bilo Poljoprivredno vlasništvo “Srebrena malina” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića.

Gostujući u Dnevniku 2 Federalne TV, Novalić je kazao da Vlada FBiH nije nikakva nabavna služba.

Solak je potpisao

Imamo preko 100 fondacija i organizacija s kojima radimo i u tom slučaju Federalna uprava civilne zašite je nadležna da se bavi ovim pitanjima. Vlada je ovlastila Civilnu zaštitu da to radi i to je radila u par navrata već, kazao je Novalić.

On je u razgovoru sa voditeljicom potvrdio da je načelnik Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak potpisao tu odluku.

Mislim da se zaboravlja činjenica da su prvi u jugoistočnoj Europi nabavili respiratore i ja se ponosim time, ali ukoliko zaista postoje primjedbe istražni organi trebaju to riješiti, kazao je Novalić.

Upitan je li svjestan ozbiljnosti situacije, jer je uvoznik tvrtka koja za to nije ovlaštena, Novalić je rekao da se ne mogu iznositi takve konstatacije i da se mora sačekati.

Moramo sačekati istražne organe. Ne smijemo dopustiti da to rade mediji ili neki drugi. Ne nisam imao tu informaciju, ja ću sačekati službene informacije, kazao je premijer FBiH.

Istraga

Na upit voditeljice zna li kakve su respiratore kupili, Novalić je rekao: Sve su to pitanja za Civilnu zaštitu.

Do sada je potrošeno 23 milijuna KM, znači to je jedan konglomerat proizvoda koji su nabavljeni u organizaciji Civilne zaštite, naveo je Novalić.

Upitan što misli o izjavi dopremijerke i komandantice Federalnog stožera Jelke Milićević koja je kazala da procedure nisu ispoštovane, Novalić je rekao:

Pozivam sve, ako postoji sumnja, neka se dopusti da se to istraže istražni organi, imaju fakture i to se lako može ispitati, ja nisam doktor i ne razumijem se u to.

Prvih 80 respiratora od ukupno 100 koji su stigli iz Kine u subotu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao je upravo premijer Fadil Novalić.

U istragu su se uključili Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) te Tužiteljstvo KS.

Bild.ba