Novalić pristao na “Malina” respiratore pa kasnije pitao koji su stigli

Novalić pristao na “Malina” respiratore pa kasnije pitao koji su stigli

Danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje u predmetu “Respiratori”, a svjedočila je ponovo Bahra Džaka, tajnica federalnog premijera Fadila Novalića.

Svjedočenje je nastavljeno s ponudom “Kanada” zbog koje je prošlog petka prekinuto ročište. Ni danas do kraja nije razjašnjeno što je sadržavala ponuda “Kanada”.

Džaka je ponovila da ne zna što se nalazilo u tom dokumentu i da je slučajno poslala na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Tužitelj je zatim podsjetio na njeno svjedočenje iz kolovoza 2020. godine kada je potvrdila da je premijeru rekla kako je proslijedila kuvertu direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović i da se radi o ponudi “Kanada”. Ona je zatim ponovo kazala da i dalje ne zna što je pisalo u toj ponudi.

Nakon toga Džaka je svjedočila o ponudama odnosno pismima namjere za respiratore koji su potpisani 2. i 14. travnja prošle godine.

U prvom pismu namjere koje je potpisano 2. travnja ponuda se odnosila na respiratore HC-VE003. No, 15. travnja je potpisano drugo pismo namjere koje se odnosilo na respiratore ACM812A zbog kojih je i podignuta optužnica.

Džaka je kazala da je oba pisma potpisao premijer Fadil Novalić. Što se tiče drugog pisma namjere (respiratori koje je nabavila “Srebrena malina”, svjedokinja je kazala da je njoj tu ponudu dostavio Zoran Blagojević, a da je ona zatim na potpis dala premijeru Novaliću te ga upoznala da su u ponudi drugi respiratori u odnosu na prvo pismo namjere.

Dana, 16. svibnja 2020. godine, prema Viber prepisci koja je prikazana u Sudu BiH, Novalić pita Džaku može li mu potvrditi koji su respiratori bili u ponudi i da “nema onih koje smo dobili”.

Džaka mu zatim objašnjava koji su respiratori ponuđeni, a Novalić odgovara da respirator ACM812A “preko nas nije prešao”. To je objašnjeno riječima da Novalić nije bio svjestan da je potpisao pismo namjere u kojem su ponuđeni drugi respiratori, za razliku od prve ponude, iako ga je tajnica obavijestila o izmijenjenoj ponudi.

Svjedočenje Bahre Džake obilježilo je i dosta nepoznanica s obzirom na to da se ona, kako tvrdi, mnogih detalja ne sjeća.

Nakon pauze planirano je unakrsno ispitivanje svjedokinje, prenosi Klix.ba.

Bild.ba