Novalić: Volio bih da građani ulažu novac umjesto da štede

Zaključio je da bi se donošenjem novog zakona stvorio prostor da se plaće povećaju.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je u četvrtak navečer da nije istina da će se novim izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak oporezivati nasljedstvo, štednja i da Vlada FBiH “ne zavlači građanima ruke u džepove”.

Kako je rekao Novalić u svom obraćanju uživo na Facebooku, porez na štednju ne postoji, a ne oporezuju se ni kamate na štednju.

“Ja bih, doduše, više volio da umjesto štednje, štediše ulažu novac i na taj način jačaju gospodarstvo i stvaraju nova radna mjesta i nove mogućnosti. Dakle, kamatne štednje mi ne oporezujemo”, kazao je Novalić.

Ono što bi se novim zakonom oporezovalo su ugovori o djelu jer, kako kaže Novalić, jako veliki iznosi se obrću ovim ugovorima.

“To se sada oporezuje “10+6+4” sustavom i to nije puno. Jeftinije je poslodavcu angažirati čovjeka o ugovoru o djelu nego ga zaposliti. To je u redu. No, nakon godina rada, kad mu više ne treba onda je “gdje si bio – nigdje, što si radio – ništa“. Mi smo to sad oporezovali isto kao i zaposlene”, dodaje premijer FBiH.


Obraćanje je nastavio daljnjim pojašnjenjem novog zakona o doprinosima i dohotku.

“Doprinose plaćamo svi mi koji smo zaposleni iz plaće (MIO, zdravstvo i fond zaštite nakon gubitka posla). To ne uzima država, nego to zaposlenici daju sami sebi. Tvrdnja da je premijer zavukao ruku u džepove građana nije točna. Taj novac ne ubire nijedan proračun, to ubiru fondovi koji služe da pomognu građanima”, naglašava Novalić.

Dodao je da trenutno svi zaposleni bez, obzira imaju li 400 ili 4.000 KM plaću, plaćaju 10 posto poreza.

“To nije u redu. Novim zakonom bi to išlo tako da oni koji imaju plaću do 800 KM imali bi 0 posto poreza. Oni koji imaju do 2.000 plaćali bi manje nego sad, a oni koji imaju preko plaćali bi više nego sad. Pa vi sad procijenite je li to zavlačenje ruku u džepove građana”, podcrtava on, prenosi Klix.

Zaključio je da bi se donošenjem novog zakona stvorio prostor da se plaće povećaju.

“Vlada će dobivati manje ali se ostavlja prostor da se gospodarstvo ojača i da se stvori osnova za povećanje plaća. Hoće li poslodavci to uraditi, ja tvrdim da hoće. Država ih na to ne može natjerati, ali prvi put u povijesti imamo veću potražnju radne snage nego ponudu, zaključio je Novalić dodavši da je u bh. društvu proizvedena takva “šizofrenija” oko ova dva zakona zato što postoje oni kojima ti zakoni ne odgovaraju, a to su oni s plaćom preko četiri tisuće KM”

Previous articleTežak udarac za Filipa Hrgovića
Next articleDobra vijest za ljubitelje Harry Pottera
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments