Novi potres u Zagrebu: epicentar je bio kod Markovog polja osjetio se na širem zagrebačkom području

Iz Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), koji je prvi objavio podatke o jutrošnjem potresu, izvijestili su da su Zagrepčani oborili rekord po broju dojava za potres.

Izvor: Canva

Seizmolog Seizmološke službe RH Krešimir Kuk izjavio je u subotu da je epicentar potresa od 2,9 prema Richteru, koji se osjetio na širem zagrebačkom području, bio kod Markovog polja, a osim što se široko manifestirao i zabrinuo građane, nije izazvao nikakve štete.

“U 10 sati i četiri minute zabilježili smo slab potres na zagrebačkom području. Epicentar je bio kod Markovog polja, magnituda 2,9 prema Richteru, intenzitet u epicentru III. do IV. stupnja Europske makroseizmičke ljestvice (EMS)”, rekao je Hini Kuk.

Potres se osjetio na širem zagrebačkom području, ali radilo se o slabom potresu, pa osim što se široko manifestirao nije izazvao nikakve štete, dodao je.

Kuk kaže da je i najnoviji potres povezan s jakim potresom koji je pogodio Zagreb prije gotovo tri godine. U jutarnjim satima 22. ožujka 2020. Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je snažan potres magnitude M=5.5, nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi.

“Serija aktivnosti je počela s jakim potresom 2020. godine. Od tada je trajala godinu i pol do dvije godine malo izraženije, a nakon toga su potresi postali rjeđi i slabiji”, ističe Kuk.


Podsjetio je kako je prije nekoliko dana bio jedan još slabiji potres, koji se osjetio u užem epicentralnom području, no to je aktivnost na zagrebačkom području koja se nije potpuno i trenutno ugasila.

Na svakom epicentralnom području gdje se dogodi jači potres, duže vrijeme se bilježe slabiji naknadni potresi, ali ne može se znati hoće li se i gdje dogoditi neki novi potres. Prognoza potresa nije moguća, poručio je Kuk.

Iz Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), koji je prvi objavio podatke o jutrošnjem potresu, izvijestili su da su Zagrepčani oborili rekord po broju dojava za potres.

EMSC je primio 5500 dojava u roku pet minuta nakon potresa. Za ovu jačinu potresa, to je rekord, piše EMSC.

SOURCEHina
Previous articleFOTO Dugogodišnji TV novinar Ilko Barbarić predstavio svoj književni prvijenac
Next articleRusi opalili po Ukrajini: u raketnom napadu pogođena ključna infrastruktura u Kijevu, detalji se provjeravaju
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments