Oglasila se SDA i napala Dodika i Republiku Srpsku: O islamističkom orgijanju u Bužimu, dakako, ni riječi

Foto: SDA

SDA se oglasila na svojim stranicama ogromnim priopćenjem za javnost. Svašta su napričali, oglasili su se oko Milorada Dodika, Dana Republike Srpske… Ma svega. 

Promaklo im je, nekako, spomenuti islamističko orgijanje u Bužimu koje se dogodilo u utorak. Nisu spomenuli ni svog ministra iz Zeničkodobojske županije, a o kojem je Bild.ba jučer pisao.

Priopćenje SDA, kojeg u cijelosti možete čitati na njihovim stranačkim stranicama, počinje poprilično samouvjereno:

“Politika Milorada Dodika, koja je u svojoj suštini nasilnička, kulminirala je posljednjih mjeseci i prijeti da ugrozi mir i pokrene nova stradanja”, piše se u priopćenju SDA.

“Nasrtaj na ustavnopravi poredak, blokada državnih institucija, najava formiranja parainstitucija u entitetu RS, nacionalistička i šovinistička retorika, svakodnevne uvrede na račun Bošnjaka, diskriminacija i huškanje, veličanje ratnih zločina, negiranje genocida, nasilje su nad Ustavom, zakonima, ali i nad istinom i životima ljudi u BiH. Dok sve to radi, Dodik, zajedno sa dijelom političkog establišmenta u Beogradu, po propagandnoj matrici već viđenoj 90-ih godina, optužuje Bošnjake za mržnju i unitarizam, a predstavnike demokratskog civiliziranog svijeta za zavjeru protiv Srba”, nastavljaju iz SDA.


U SDA JE SPAS

U priopćenju se navodi i kako je SDA politika dobronamjerna prema svima, dok je Dodikova zločesta prema svim nesrbima.

“Funkcionalna država BiH, vladavina zakona, demokratski standardi, tolerancija, razumijevanje i saradnja koju zagovara SDA, zajedno sa ogromnom većinom drugih političkih stranaka, nisu usmjereni protiv Srba, niti mogu biti prijetnja Srbima. Naprotiv, mogu im samo biti od koristi, kao i svakom građaninu BiH. S druge strane, Dodikova politika koja je protiv svih koji nisu Srbi, prijetnja je svima, ne samo u BiH, već i u regiji”, piše.

Spominju ono ružno što se događalo posljednjih dana, ali samo kad je srpska strana u pitanju.

“Posljednjih dana svjedočili smo organizovanom kleronacionalističkom divljanju u nekoliko bh. gradova, pucnjavi ispred džamije, uvredama i prijetnjama Bošnjacima koji žive na području entiteta RS. Ti događaji, kojima se najavljuje novo nasilje, posljedica su upravo takve Dodikove politike”, navodi se.

Iako ga sami ruše, za rušenje Daytonskog sporazuma su, nekako, optužili Dodika.

“SDA poziva predsjednika i rukovodstvo SNSD-a da prestanu sa secesionističkom politikom i napadom na ustavnopravni poredak BiH, blokadom državnih institucija, veličanjem ratnih zločinaca, ksenofobnom huškačkom retorikom i urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime ugrožavaju stabilnost i mir u zemlji”, navode iz SDA.

Spomenuli su i Hrvate…

“Zahtijevamo od vlasti u entitetu RS da efikasno zaštite povratnike, te u policijskim jedinicama hitno izvrše popunu kadrova bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u skladu sa Ustavom i zakonima, odnosno Popisom stanovništva. Tražimo da se do kadrovske popune na ovim zadacima angažira multietnički sastav sigurnosnih agencija sa državnog nivoa u saradnji sa predstavnicama EUFOR-a”, piše ova stranka u priopćenju.

Sretni su i zbog sankcija koje su Dodiku uručile Sjedinjene Države.

“Pozdravljamo jasne poruke State Departmenta, EU-a i njenih članica, Velike Britanije, kao i grupacije Evropske narodne stranke, kojima se pruža puna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, te osuđuje secesionistička i antiustavna politika vlasti RS-a, negiranje genocida, glorificiranje ratnih zločina i huškačka retorika. Ocjenjujemo da sankcije koje su SAD uvele Miloradu Dodiku bile potrebne, ali da moraju biti proširene i podržane od Evropske unije, Velike Britanije i drugih demokratskih država”, navodi SDA.

POZIVI PIC-u, OHR-u, SRBIJI… 

Upućeni su i pozivi OHR-u i drugim institucijama da bi se, kako navode, spriječili širi problemi u regiji.

“Pozivamo Vijeće za implementaciju mira (PIC) i Ured Visokog predstavnika (OHR) da izvršavaju svoj mandate, bez obzira na rizike, te da se odlučno suprotstave napadima na BiH koje predvodi Milorad Dodik. Svako dvoumljene, kalkulisanje i nečinjenje predstavlja daleko veći rizik i može samo dodatno ohrabriti secesionističku politiku SNSD-a i cijeli region gurnuti u destabilizaciju sa nesagledivim posljedicama”, piše u priopćenju SDA kojeg u cijelosti možete čitati OVDJE.

PROČITAJTE I OVO: 

Lucovićev komentar: BiH je nemoguća država, težnja unitarista, jedina nada za bh. Hrvate je Herceg-Bosna

Previous articleOvaj kolač s višnjama radile su i naše bake, a jednostavan je, jako ukusan i osvaja na prvu
Next articleIzaslanstvo Europskog parlamenta za BiH je pristrano: Zovko im očitala bukvicu, evo što im poručuje
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments