Oglasio se Hrvatski narodni sabor u BiH: kažu da je Europsko vijeće jučer podržalo BiH kao zemlju tri konstitutivna naroda

Kako kažu, ovakav stav Europskog vijeća je jasan i nedvosmislen

Hrvatski narodni sabor (HNS) priopćio je kako snažno podupire jučerašnje zaključke Europskog vijeća koji su izmjenu Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli ključnim iskorakom za napredak BiH prema Europskoj uniji.

“Jučerašnje zasjedanje i usvojeni zaključci Europskog vijeća potvrdili su ono što Hrvatski narodni sabor drži kao temeljni okvir bilo kakvog europskog iskoraka prema statusu kandidata. Takvo što bi konsolidiralo međunacionalne odnose i vratilo prijeko potrebnu stabilnost”, priopćio je HNS.

Naveli su kako godinama ističu kako je provedba reformi u jednoj višenacionalnoj državi ključni zadatak kojim se jamče kolektivna i pojedinačna prava u skladu s Ustavom BiH.

Kako kažu, ovakav stav Europskog vijeća je jasan i nedvosmislen – bez usvajanja zakonskih regulativa koje onemogućavaju diskriminacije i nametanja političkih predstavnika, uz izuzetno bitna i tri reformska zakona: Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, Zakon o sprječavanju sukoba interesa te Zakona o javnim nabavkama – BiH ne može očekivati bilo kakav iskorak prema EU, a status kandidata je prvi sljedeći stupanj tog iskoraka.

“Nakon Strateškog kompasa, zaključaka s Kongresa EPP-a i jučerašnje deklaracije, potvrdno sa zaključcima Europskog vijeća, još jednom je iznova potvrđeno kako je BiH zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih. Jasna je to poruka onima koji žele degradirati ustavni poredak i politički sustav Daytonskog mirovnog sporazuma i produbljuju nastavak destabilizacije u BiH”, poručili su iz HNS-a.


SOURCEBild.ba
Previous articleOvoga su se mnogi pribojavali i evo, nažalost, dogodilo se: Službeno ograničena kupnja goriva na benzinskim pumpama u Mađarskoj
Next articleU Hercegovini razvio biznis s travom: imao je labos i svu pripadajuću opremu, a onda mu je SIPA “pokucala” na vrata…
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments