Ogromno europsko izaslanstvo dolazi u Mostar, vjerojatno najbrojnije ikad u BiH. Domaćin im je Slaven Raguž, a svi ste dobrodošli

"Kao 'uspjeh' hrvatske diplomacije veliča se izmišljanje tople vode, odnosno spominjanje konstitutivnih naroda, što je ustavna kategorija i predmet presuda ustavnog suda kao jedinog tumača Ustava'', piše HRS.

Slaven Raguž | Izvor: HRS

Veliko izaslanstvo EU Parlamenta krajem tjedna dolazi u Hercegovinu i Mostar, vjerojatno najbrojnije ikada što je posjetilo BiH. Izaslanstvo će činti 12 dužnosnika EU Parlamenta, među kojima će biti Zastupnici ECR grupacije, asistenti i djelatnici odbora za vanjske poslove, a svoj dolazak su najavili i predstavnici Sabora Republike Hrvatske.

Svi oni će u petak 22. travnja 2022. u 10 sati u galeriji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača održati tribinu ne temu odnosa međunarodne zajednice i naroda u BiH.

”Rezultat je ovo diplomatske inicijative HRS-a koja ima za cilj izmijeniti sarajevocentričnu političku percepciju međunarodne zajednice i usmjeriti je ka objektivnijim i realnijim pogledima na odnose u BiH”, priopćeno je iz Hrvatske republikanske stranke.

Navode i da je povod za dolazak izaslanstva EU Parlamenta definiranje teksta najnovije Rezolucije o BiH koja će biti usvojena u EU Parlamentu. Tekst Nacrta Rezolucije zorno pokazuje koliko je subjektivan pogled međunarodne zajednice na odnose u BiH. Potencira se izborni proces po svaku cijenu, iako do izmjena Ustava i izbornog zakona nije došlo. Kao opasnost za BiH se spominje destruktivna politika Milorada Dodika, izričito se govori o protivljenju bilo kakvom teritorijalnom preustroju te se spominje ”zloćudno uplitanje Rusije u odnose na Zapadnom Balkanu”.

”O opasnostima sarajevskog unitarizma niti riječi, a osobito nema riječi o tome kako je baš političko Sarajevo, na čelu s Bakirom Izetbegovićem, odgovorno za neprovedbu ustavno izborne reforme. Kao ‘uspjeh’ hrvatske diplomacije veliča se izmišljanje tople vode, odnosno spominjanje konstitutivnih naroda, što je ustavna kategorija i predmet presuda ustavnog suda kao jedinog tumača Ustava”, piše HRS.


Ova stranka napominje i da međunarodna zajednica mora shvatiti kako će potenciranje izbora po svaku cijenu, bez usvojenih izmjena Ustava i izbornog zakona koji će sustavno riješiti problem nametanja predstavnika u vlasti, generirati postizbornu krizu ogromnih razmjera.

”Uz to, BiH je zemlja koja ruši negativne rekorde kada je korupcija u pitanju, a glavni temelj i izvor korupcije je ogroman birokratski aparat. S toga, govoriti o administrativnom preustroju, koji će racionalizirati birokraciju i netransparentnosti proračunskog trošenja svesti na minimum, je obveza, a ne nacionalistički hir. To je jasno svakome tko iskreno razmišlja o BiH. Na kraju, uz Dodikovu destruktivnu politiku, ne može se ignorirati sva politička sarajevska licemjernost utjelovljena u unitarističkom pogledu na BiH.”

Zato je kako navode u priopćenju za javnost ”HRS na sebe preuzeo odgovornost stvaranja objektivnijeg i iskrenijeg pogleda međunarodne zajednice prema BiH. Pogleda koji će ići van granica glavnog grada BiH i koji neće biti subjektivno uvjetovan mišljenjem sarajevske čaršije. Pogleda koji će biti usmjeren ka BiH po mjeri sva tri konstitutivna naroda i po mjeri čovjeka.”

Tribina u Kosači će biti u potpunosti otvorena za javnost, trajat će dva sata i svi prisutni će imati mogućnost interakcije s govornicima iz EU Parlamenta.

SOURCEBild.ba
Previous articleNe daju im ni počivati u miru: Pokradeno preko 80 grobnica u Mostaru za Uskrs, nestalo više od 200 ukrasnih ručica od mesinga
Next articleIzuzetno teški dani za portugalsku zvijezdu. C. Ronaldo propušta meč protiv Liverpoola zbog smrti sina
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments