Oho, SDP oštro reagirao na Bakirove izjave

Oho, SDP oštro reagirao na Bakirove izjave

Nakon posljednjih izjava Bakira Izetbegovića da će pokušati imenovati nove ministre u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, kao najveća bošnjačka oporbena stranka SDP je pozvao SDA da “ne krenu putem kršenja ustavnog poretka i pravnog nasilja”.

– Bakir Izetbegović i SDA su svakako izdali građane kada su dopustili formiranje Vijeća ministara BiH bez Vlade FBiH. Podsjećamo, u lipnju 2019. su obećali da bez nove Vlade FBiH neće biti novog Vijeća ministara BiH. Također, u Skupštini ZDK SDA je glasala za izbor u Dom naroda FBiH Ive Tadića iz HDZ-a umjesto Vedrana Kesera iz SDP.

Tako je SDA omogućila kontrolu Doma naroda FBiH Draganu Čoviću i blokirala izbor Vlade. Istovremeno, Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH pod kontrolom SDA nije iskoristio poslovničke mogućnosti da pokrene izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

Taj proces opstruira predsjedavajući Doma Tomislav Martinović iz HDZ-a, koji je na tu poziciju izabran rukama SDA – stoji u priopćenju Kluba zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu FBiH.

Klub zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH smatra kako su građani u trećoj godini nakon izbora morali imati legitimnu Vladu FBiH.

– Tu Vladu FBiH ne može voditi osoba optužena za zloupotrebu milijunskih sredstava u vremenu pandemije (Fadil Novalić, op.ur.). SDP BiH je, kao najveća oporbena stranka, spreman dati konstruktivan doprinos stabilizaciji prilika u FBiH, ali to podrazumijeva poštivanje ustavnih procedura, izbor rukovodstva Federacije BiH i imenovanje punog saziva Vlade FBiH od strane većine SDA-HDZ-SNSD sa svojim partnerima iz DF-a i drugih stranaka. Međutim, ako pristane na gaženje Ustava FBiH samo kako bi se izabrala dva ministra iz reda SDA u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, Izetbegović može očekivati parlamentarnu i pravnu borbu SDP-a svim legalnim sredstvima – priopćeno je iz SDP-a.

Pozivaju međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak za imenovanje nove Vlade FBiH, “jer smo u trećoj godini nakon održanih izbora, a izborna godina dolazi za devet mjeseci”.

“Umjesto što pojedini dužnosnici međunarodne zajednice poziraju s premijerom i ministrima kojima je istekao mandat i koji su zauzeti obranom od optužnica za korupciju, korisnije bi bilo vršiti pritisak da se implementira volja građana. Očekujemo od domaćih i međunarodnih političkih činitelja da postupe trezveno, te da se izborom nove vlade FBiH rad izvršne vlasti vrati u legalne okvire, umjesto da se ide u dalje produbljivanje krize”, navode iz SDP-a.

Bild.ba