Oj Hrvatska mati: MVEP uputio prosvjed ruskom veleposlaniku zbog aneksije, nisu zvali bh. veleposlanika zbog Komšića

Istaknula je i solidarnost Hrvatske s Ukrajinom, kao i odlučnost da je nastavi podržavati, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Državna tajnica za EU poslove hrvatskog MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić pozvala je u ponedjeljak ruskog veleposlanika u Hrvatskoj Andreja Nesterenka kako bi mu izrazila prosvjed zbog “protupravne aneksije” četiri ukrajinske pokrajine – Donecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona, priopćio je MVEP.

“Državna tajnica istaknula je da Republika Hrvatska ne priznaje i nikada neće priznati aneksiju navedenih pokrajina te je od Ruske Federacije zatražila poništenje takvog protupravnog čina i povlačenje svih ruskih vojnih snaga i opreme s cjelokupnog državnog područja Ukrajine”, navodi se u priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je u petak aneksiju četiriju regija, nakon što je Rusija održala referendume u okupiranim područjima Ukrajine. Zapadne vlade i Kijev rekli su da su referendumi kršenje međunarodnog prava te da su bili prisilni i nereprezentativni.

Metelko-Zgombić je “naglasila da Republika Hrvatska smatra da je navedenim činom ugrožen međunarodni poredak utemeljen na poštivanju prava i da su prekršena temeljna prava Ukrajine na neovisnost, suverenitet i teritorijalnu cjelovitost, kao temeljnih načela ugrađenih u Povelju UN-a”, dodaje se.

Ona je također odbacila ruske nuklearne prijetnje kao neprihvatljive, istaknuvši da će ruska mobilizacija i pokušaj prisvajanja dijelova Ukrajine dovesti do eskalacije rata, gubitka ljudskih života i uvođenja novih restriktivnih mjera EU-a zbog ruskih postupaka, stoji u priopćenju MVEP-a, prenosi Hina.


Državna je tajnica ponovila hrvatsku prednost neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine u međunarodno priznatim granicama uz pravo Ukrajine na obranu od ruske agresije.

Istaknula je i solidarnost Hrvatske s Ukrajinom, kao i odlučnost da je nastavi podržavati, navodi se u priopćenju MVEP-a.

SOURCEFena
Previous articleDogovarali podjelu Bosne u Tel Avivu? Navijači na teniskom meču u hrvatskom dresu mahali srpskom zastavom
Next articleBild.ba prvi objavljuje: ovako bi trebao izgledati novi saziv Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine
Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
euroatlanski integratorski PURGERI lizači

zna se na čemu plenkyguzica može graditi euroatlansku PODANIČKO-LIZAČKU karijeru! nemojte da ste tako neuviđavni. na pitanju bosne to ne ide… kaj ne?