Opa, BiH nije među njima (hahaha): 6 država gubi pravo glasa u UN-u radi neplaćanja članarine

Glavni tajnik UN-a je u pismu naveo i minimalne doprinose koje kažnjene zemlje moraju uplatiti kako bi bila vraćena njihova prava.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Gutereš je u objavljenom pismu potvrdio da je šest zemalja izgubilo pravo glasa u Generalnoj skupštini UN-a, koja se sastoji od predstavnika 193 zemlje članice.

Venecuela, Libanon, Južni Sudan, Dominikanska Republika, Ekvatorijalna Gvineja i Gabon su izgubili pravo glasa jer su kasnili sa svojim plaćanjem doprinosa u proračun UN-a, prenosi AP.

Gabon trenutno ima predstavnika u Vijeću sigurnosti koji će odraditi dvogodišnji mandat i ova odluka glavnog tajnika se ne odnosi na pravo glasa Gabona u tom tijelu.

Povelja UN-a navodi da pravo glasa gube one članice čija su dugovanja jednaka ili premašuju iznos njihovih doprinosa za prethodne dvije pune godine, navodi AP.

Međutim, Generalnoj skupštini daje se ovlast da odluči “ako je neplaćanje uzrokovano faktorima koji su izvan kontrole članice”, pa u tom slučaju zemlja može sačuvati svoje pravo glasa.


Tako je Generalna skupština odlučila da će tri afričke zemlje koje kasne s plaćanjem – Komori, Sao Tome i Principe te Somalija – moći zadržati svoja glasačka prava. Prošle godine je tim trima zemljama također odobreno isto izuzeće.

Glavni tajnik UN-a je u pismu naveo i minimalne doprinose koje kažnjene zemlje moraju uplatiti kako bi bila vraćena njihova prava.

Doprinosi koje kažnjene zemlje moraju uplatiti su: 76.244.991 dolara za Venecuelu, 1.835.303 dolara za Libanon, 619.103 dolara za Ekvatorijalnu Gvineju, 196.130 dolara za Južni Sudan, 61.686 dolara za Gabon i 20.580 dolara za Dominikansku Repubiku.

SOURCEFena
Previous articleObjavljene posljednje poruke nestale Srpkinje: ‘Mama, možeš li hitno doći ovdje? Brian i ja se ne slažemo oko djece’
Next articleMinistar umro nakon srčanog udara
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments