Orban proglasio: Mađarska spremna ruski plin plaćati rubljima. Mimo odluke Europske unije

Mađarska je jedna od nekoliko država članica Unije koje odbacuju energetske sankcije Bruxellesa protiv Moskve.

Viktor Orban | Izvor: Reuters

Mađarska će isporuke plina plaćati u rubljima, rekao je u srijedu premijer Viktor Orban, što je suprotno odluci Europske unije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Europu da riskira ostati bez plina ne bude li poštovala odluku o plaćanju u rubljima kojom je Moskva odgovorila na europske sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Mađarska je spremna plaćati isporuke plina u rubljima ako Rusija tako želi, odgovorio je premijer Orban agenciji Reuters na konferenciji za novinare.

Europska komisija ističe da su ugovori o ruskom plinu sastavljeni za plaćanje u eurima ili dolarima i da to treba i poštovati.

Mađarski šef diplomacije rekao je ranije da Europska unija “ne sudjeluje” u sporazumu koji Budimpešta sklapa s Moskvom jer je to bilateralni sporazum između mađarske tvrtke MV i ruskoga Gazproma.


Mađarska je jedna od nekoliko država članica Unije koje odbacuju energetske sankcije Bruxellesa protiv Moskve.

Mađarska jako ovisi o ruskom plinu i nafti i potpisala je lani ugovor o dugoročnoj isporuci kojim se Gazprom obvezuje isporučivati 4,5 milijarda kubičnih metara na godinu.

SOURCEBild.ba
Previous articleSchmidt tvrdi: Nema utjecaja islamskih fundamentalista u BiH. Osjećam se kao u nekoj kavani usred Beča
Next articleGrađani Sarajeva se masovno naoružavaju, među njima i političarke. Izdano preko 200 odobrenja za vatreno oružje u veljači
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments