Orbanov šef diplomacije potvrdio da Mađarska stoji uz Srbiju po pitanju Kosova: “zbog toga će Mađarska glasovati protiv članstva Kosova u europskim tijelima”

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je danas u Budimpešti kako Srbija ne može priznati neovisnost Kosova

Orban
Foto: Zoltán Fischer/PM’s Press Office/MTI

Ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Peter Szijjarto izjavio je danas u Budimpešti da će ta zemlja glasovati protiv članstva Kosova u europskim tijelima.

“Naš stajalište je da bi dovelo u opasnost postizanje kompromisa ako bi određene europske formacije primile Kosovo prije postizanja sporazuma. I zbog toga će Mađarska glasovati protiv članstva Kosova u europskim tijelima”, istaknuo je Szijjarto na zajedničkoj konferenciji za novinstvo s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem koji boravi u posjetu toj zemlji.

Prema njegovim riječima, Mađarska neće prihvatiti, kao što nije ni do sada, nikakve sankcije EU Rusiji koje bi dovele u pitanje sigurnost opskrbe energentima Mađarske i njenih građana.

“Do sada smo se uspjeli izboriti za izuzećem od određenih sankcija kako bi osigurali opskrbu energentima naših građana. Za izbijanje rata u Ukrajini nije odgovorna Mađarska i ne prihvaćamo da se cijena tog rata naplaćuje od nas”, kazao je mađarski ministar Szijjarto.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je danas u Budimpešti kako Srbija ne može priznati neovisnost Kosova niti se složiti s odlikom da Kosovo uđe u UN jer nije bilo političkog dijaloga o biti problema međusobnih odnosa.


“Sve potpisano mora se provesti i ne možemo priznati neovisnost Kosova i složiti se da Kosovo uđe u UN, jer nismo obavili nikakav politički razgovor o suštini problema o našim međusobnim odnosima. Nismo vodili dijalog kako politički doći do rešenja, a sada neko želi nametnuti kako Srbija mora nešto uraditi, priznati Kosovo kako bi ušla u EU”, kazao je Dačić.

Prema njegovim riječima, ako KFOR i kosovska policija ne zašite Srbe na Kosovu to će morati uraditi srpska policija i vojska, a to je nešto što Srbija ne želi.

“Ako ih neće KFOR i kosovska policija zaštiti, nemojte nas dovoditi do toga da moraju srpska policija i vojska to osigurati na Kosovu. To je nešto što ne bismo željeli. Mi želimo mir i provođenje međunarodnih sporazuma”, rekao je Dačić.

Kako prenosi Radiotelevizija Srbije, Dačić je podsjetio da je 2013. godine potpisan Briselski sporazum, po kojem bi trebala biti uspostavljena Zajednica srpskih općina na Kosovu, ali da devet godina taj sporazum nije proveden.

“Sada kosovski premijer Albin Kurti kaže da mu ne pada na pamet da to provede. Kako govoriti o sljedećim koracima ako ne želite provoditi što je netko potpisao, a EU jamčila”, kazao je Dačić te upitao čemu služe uhićenja Srba na Kosovu, ranjavanja mladih uoči Božića te dodao kako je Srbija tražila da se vojska rasporedi na Kosovu kao bi svi bili sigurni.

Napetosti na Kosovu samo su djelomično utihnule nakon uklanjanja barikada pa su tako uoči blagdana Božića na jugu Kosova ozlijeđena dvojica mladih Srba kada je na njih pucano iz automobila u pokretu, a što je najoštrije osuđeno i iz Beograda i iz Prištine.

Tako će u cilju normalizacije odnosa između Kosova i Srbije od 11. do 13. siječnja savjetnik u državnom tajništvu Sjedinjenih Američkih Država Derek Chollet posjetiti Prištinu i Beograd.

“Smatramo kako je važno da stranke razgovaraju o biti EU prijedloga, a ne da poduzimaju mjere koje bi izazivale krize. Imamo puno posla, ali mi vidimo smjer naprijed i učinit ćemo sve što možemo kako bi osigurali da Kosovo i Srbija krenu u tom smjeru”, rekao je Chollet za Glas Amerike uoči posjeta Kosovu i Srbiji.

Prištinske vlasti trajnim rješenjem vide priznanje neovisnosti i zeleno svjetlo za članstvo u UN-u i međunarodnim organizacijama, a Beograd očekuje “kompromisno rješenje” kojim bi formalno-pravno zadržao teritorijalni integritet, a u suštini vlast na sjeveru Kosova, što Priština ne prihvaća.

Srbija očekuje od Bruxellesa i Washingtona da izvrše pritisak na Prištinu kako bi poštovala Briselski sporazum i krenula u osnivanje Zajednice srpskih općina.

SOURCEFena
Previous articleU ime Oca i Sina… u Grčkoj počelo suđenje aktivistima jer su, pazite sad, spašavali migrante!
Next articleMafija, masoni, tajne službe, zavjera Vatikana, sve je u igri: otvara se slučaj nestanka djevojčice (15) koja je posljednji put viđena 1983.
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments