Ovaj potez Rusije i Ukrajine nitko nije očekivao: odjednom su jedna i druga zemlja odlučile obaviti razmjenu oko 300 zarobljenika

Među stranicama su jedan Hrvat, pet Britanaca, dva Amerikanca, jedan švedski državljanin i jedan Marokanac.

Rusija i Ukrajina su u srijedu izvršile neočekivanu razmjenu skoro 300 zarobljenika, uključujući i zapovjednike Azovskog bataljuna iz Mariupolja za koje je prethodno bilo rečeno da će im se suditi, te deset stranaca među kojima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg.

Razmjena zarobljenika predstavlja iznenađenje s obzirom da dolazi u trenutku kada je ruski predsjednik najavio djelomičnu mobilizaciju od oko 300.000 ljudi, u očitoj namjeri eskalacije rata.

Predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da se razmjena, uz pomoć Turske i Saudijske Arabije, pripremala dulje vrijeme. Prema odredbama dogovora, oslobođeno je 215 Ukrajinaca, od kojih je većina zarobljena nakon pada Mariupolja.

Ukrajina je oslobodila 55 Rusa te Ukrajince odane Moskvi, a među njima je i Viktor Medvedčuk, čelnik proruske stranke koji je bio optužen za veleizdaju.

“Ovo je jasna pobjeda za našu zemlju, za naše društvo. Najvažnije je da će 215 obitelji ponovo vidjeti svoje voljene”, rekao je Zelenskij.


Zahvalio je turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu na pomoći te dodao da će pet ukrajinskih zapovjednika ostati u Ukrajini sve do završetka rata.

Među njima su Denis Prokopenko, zapovjednik bataljuna Azov, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar te Serhij Volinski, zapovjednik 36. mornaričke brigade.

Zelenskij im se zahvalio na svemu što su učinili za svoju zemlju.

Saudijska Arabija je posredovala u oslobađanju stranih boraca koji su prebačeni u Rijad. Jedan od posrednika u pregovorima je bio i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman koji ima bliske odnose s Putinom.

Među stranicama su jedan Hrvat, pet Britanaca, dva Amerikanca, jedan švedski državljanin i jedan Marokanac.

SOURCEHina
Previous articleOdličan autorski tekst Ive Lučića koji dobro opisuje aktualnu politiku u BiH: prebrojavanje, dronovi i odroni
Next articleJe li ovo početak kraja Putina? U prosvjedima protiv mobilizacije uhićeno više od 1300 Rusa!
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments