Ovo bi mogla biti brutalna vijest za bh. Hrvate: Netanjahu blizu premijerskog reizbora ojačan desnim snagama

Inače, ovo bi mogla biti odlična vijest za bh. Hrvate s obzirom na to da se sa Benjaminom Netanjahuem prije nekoliko mjeseci u Izraelu sastao predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović.

Skoro dovršeno prebrojavanje glasačkih listića u četvrtak je pokazalo da je bivši izraelski premijer Benjamin Netanjahu na putu ka reizboru s očiglednom parlamentarnom većinom, ojačan ultranacionalistima koji žele oštriji pristup prema Palestincima.

U posljednjoj eskalaciji nasilja, izraelske snage ubile su trojicu Palestinaca, među kojima i militanta Islamskog džihada na Zapadnoj obali, i muškarca u Jeruzalemu za koga izraelska policija navodi da je izbo nožem jednog od njenih pripadnika.

Na izborima održanim u utorak poražen je trenutni centristički premijer Jair Lapid, i njegova neuobičajena alijansa konzervativnih, liberalnih i arapskih političara koja je tijekom 18 mjeseci na vlasti učinila diplomatske pomake s Turskom i Libanonom i održala ekonomiju vitalnom.

Dok je, međutim, sukob s Palestincima ponovo buknuo i pokrenuo je židovsko-arapske napetosti unutar Izraela, Netanjahuov Likud i njemu bliske stranke osvojile su 65 od 120 mjesta u parlamentu, sudeći po prebrojavanju glasačkih listića koje se treba zaključiti tijekom dana.

“Vrijeme je došlo da se uspostavi poredak ovdje. Vrijeme je došlo da se ovdje pojavi gazda”, piše na društvenim mrežama Itamar Ben-Gvir iz vjerske Cionističke stranke, Likudovog najvjerovatnijeg visokog koalicijskog partnera, prenosi Reuters.


Inače, ovo bi mogla biti odlična vijest za bh. Hrvate s obzirom na to da se sa Benjaminom Netanjahuem prije nekoliko mjeseci u Izraelu sastao predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH Dragan Čović.

SOURCEBild.ba
Previous articleMilanović emotivno na Kupresu: vi ste omogućili da se rat završi, ne NATO bombarderi
Next articlePala opaka ekipa švercera iz BiH u RH: Desetorica osumnjičena za krijumčarenje najmanje 50 turskih i kineskih migranata
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments