Ovo je najveći poraz bošnjačke politike na ovim izborima: ni š od željenih 6 Hrvata za hrvatski klub

Gdje je peti? U Goraždu, dakako. Iz stranke bivšeg hrvatskog izaslanika Edima Fejzića. Sada nije Fejzić nelegitimni Hrvat, ali jest njegova stranačka kolegica i prezimenjakinja Berina Fejzić

Ilustracija, bild.ba

Najveći poraz bošnjačke politike na ovim izborima je to što nisu osigurali 6 Hrvata za hrvatski klub Doma naroda Parlamenta FBiH, a što su najavljivali mjesecima. Brojni bošnjački intelektualci i političari pisali su o tome kako je važno osigurati šestog Hrvata, kako u tom grmu leži zec za takozvanu deblokadu Federacije i – ćorak!

Nakon što su prošli Opći izbori – vidljivo je kakav je poraz na tom polju doživjela bošnjačka politika. Idemo redom: teoretski, mogli bi u taj dom proći neki Hrvati koji nisu članovi HDZ-a BiH ili HNS-a, teoretski, moglo bi ih biti i sedam! Ali, ima jedna kvaka…

Tuzlanska, Zeničko-dobojska, Bosansko-podrinjska, Unsko-sanska i Županija Sarajevo daju po jednog izaslanika iz reda hrvatskog naroda – po pravilima koja su primjenjivana 2018. na izborima. Ovo sada svakako nema vrijednosti s obzirom na to da je Christian Schmidt u izbornoj noći donio nova pravila o broju izaslanika, ali je znakovito koliko je bošnjačka politika, koliko se god trudila – nepripremljena za nešto što je sama najavljivala mjesecima.

U USŽ ušlo je troje Hrvata u Skupštinu i jedno od njih će biti u Domu naroda. Prvi je to izaslanik koji nije legitiman jer ga nisu izabrali Hrvati nego (pro)bošnjačke stranke.

I u Tuzlanskoj županiji bi bilo moguće izabrati takvog izaslanika s obzirom na to da će u tamošnjim skupštinskim klupama sjediti dvoje Hrvata. To su već 2, još 4 i evo sreće. Ali…


U ZDŽ bi u Skupštinu moglo ući čak 4 Hrvata iz (pro)bošnjakih stranaka i izvjesno je da bi se mogao izabrati treći kandidat iako HDZ BiH ima u toj županiji svoje zastupnike, recimo da bi to bio treći od potrebnih 6.

U Skupštinu Županije Sarajevo, za sada, ulaze Damir Marjanović, Danijela Kristić, Marijela Hašimbegović i Davor Čičić. Tko bi god od navedenih prošao u Dom naroda FBiH, bio bi to četvrti izaslanik u hrvatskom klubu.

Gdje je peti? U Goraždu, dakako. Iz stranke bivšeg hrvatskog izaslanika Edima Fejzića. Sada nije Fejzić nelegitimni Hrvat, ali jest njegova stranačka kolegica i prezimenjakinja Berina Fejzić koja se, također, izjašnjava kao Hrvatica i kao jedina takva u Skupštini prolazi u Dom naroda.

I? To je to. Nema šestog izaslanika. Neki bi pomislili da se šesti može naći u Hercegbosanskoj županiji koja daje dva izaslanika, a gdje je pobijedio HNP Ivana Vukadina, ali, HNP je dio Hrvatskog narodnog sabora i ne bi djelovao mimo smjernica tog tijela. Potencijalni šesti, dakle, leži u HBŽ-u. Podsjetimo da je i uvom sazivu šesti izaslanik bio iz HBŽ-a, Ivan Ivić, čovjek koji je izbačen iz HDZ-a BiH iako je bio šesti, ključni izaslanik. No, nije promijenio dres.

Sljedeći šesti izaslanik – ili sedmi – ako bi Ivan Vukadin poludio pa pristao da šesti bude u HBŽ, što se, vjerujemo, neće dogoditi – došao bi iz Središnje Bosne, ali mu tamo za to treba potpora HDZ-a 1990 što se, kao i u slučaju HBŽ-a, neće dogoditi.

Tako je raspršen san o 6 izaslanika u hrvatskom klubu. Suvišna analiza s obzirom na to da je Schmidt praktično dokinuo mogućnost da se s tim izaslanicima nešto napravi, ali vrlo, vrlo znakovita.

Ovo nam, naime, govori jako puno o šupljini teorijskih i praktičnih politika među bošnjačkim nacionalistima.

SOURCEBild.ba
Previous articleNajbolji bh. politolog ekskluzivno za Bild.ba detaljno analizira rezultate Općih izbora
Next articleKnjiževni sat o fra Grgi Martiću i Likovna kolonija s motivom lika i djela Nikole Šopa
Pretplati se
Notify of
guest
4 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Micelj

Najvecu medvjedju uslugu sami sebi su nacinili Bosnjaci misle da su zeznuli Hrvate glasajuci za Sejdu Bajramovica (Zeljka Komsica) samo su obustavili napredak Bosne i Hercegovine za jos cetri godine.A kad tad Hrvati ce dobiti svog legitimnog predstavnika pa makar to bila i HercegBosna a Bosnjaci nek se busaju u 23% svoje Džamahirije..

Mato

Vrijeme je da se hrvati i srbi ujedine.
Imamo zajednicke interese.

Adil

Izdajnici
Moguli smo zivit u gradzanskoj drzaviali vlasi i kamenjari zele rat dobicetet ga
Allah je veliki .

Marko Srb

S’ pogresnima se kačiš lojavi.
Hrvatima – Hrvatska Republika Herceg Bosna
Srbima – Republika Srpska
Lojavima 23% i mirna Bosna ✔️
Pozdrav Hrvatima i njihovom glavnom gradu Mostaru