Pala je Vlada Tuzlanskoga kantona: SDP očekivano izgubio vlast, SBB neće uz SDA, ali tu je vjerna podrška DF-a

Također, ni najmanje ne iznenađuje potez DF-a, koji odavno igra ulogu svojevrsnog vjernog priljepka SDA koji služi ovoj stranci gdje i kad god treba.

Pala je Vlada Tuzlanskog kantona. Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić podnio je ostavku nakon što su to prethodno učinili predsjednik Skupštine kantona Slađan Ilić i njegova zamjenica Vedrana Pavlović. Na ovaj način definitivno je i potvrđen gubitak vlasti SDP-a u ovom kantonu.

Sve je počelo prošlog tjedna kada je SDA skupa s ostalim koalicijskim partnerima podnijela zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine TK na kojoj bi se razmatrala smjena Vlade TK.

Međutim, koaliciji SDA, DF i SBiH nedostajale su dvije ruke za obaranje vlade TK. Zbog toga su sve oči bile uprte u SBB, a pojedini krugovi bliski trojki danima su raspredali teorije kako je ova stranka ponovo spremna koalirati sa SDA i omogući im povratak na vlast.

Ipak, Vlada TK na kraju je pala, ali ne zahvaljujući SBB. Naime, potrebne dvije ruke nisu došle od zastupnika SBB-a nego od “preletača” iz vlasti, odnosno neovisnog zastupnika Smaje Mandžća te Jasmine Lugavić iz PDA.

Amer Kapo, generalni tajjnik SBB-a kazao je kako je strateško opredjeljenje ove stranke da ne koalira sa SDA:


“Što se tiče strateškog opredjeljenja SBB-a, naš je stav da ne koaliramo sa SDA niti im pomažemo u rušenju postojeće ili uspostavljanju nove koalicijske većine”, kazao je Kapo.

Formiraju se frontovi

Posljednje glasanje u TK zapravo daje jasno pokazuju kako izgledaju trenutne političke koalicije u BiH i tko je za promjene, a tko za održavanje postojećih struktura na vlasti. Iako mnogi od njih vjerojatno još nisu željeli otkrivati karte, „nužda“ preuzimanja vlasti i prije izbora natjerala je da pokažu tko je uz koga.

Prelazak načelnika Općine Novi Grad Semir Efendića u Stranku za BiH, mnogi su tada tumačili kao fingiran i dogovoren potez, kako bi SDA kojoj opada i podrška i još više koalicijski potencijal, usitnila glasove opozicije i ojačala svoje koalicijske partnere. Odluka ove stranke da u TK stane uz SDA pokazuje da ne postoji više ni najmanja dilema kojem savezu ova opcija pripada.

Također, ni najmanje ne iznenađuje potez DF-a, koji odavno igra ulogu svojevrsnog vjernog priljepka SDA koji služi ovoj stranci gdje i kad god treba.

No, ipak, saveznici nisu bili dovoljni. SDA je vlast i ovoj put osvojila zahvaljujući „preletačima“, odnosno „otimanju“ zastupnika iz suprotstavljenih stranaka, što je scenarij koji smo već nebrojeno puta viđali, piše Avaz.

Shodno procedurama, na mjesto predsjednika skupštine izabran je Žarko Vujović iz Socijaldemokrata BiH, dok je za zamjenika imenovan Boris Krešić, DF. Također, u rukovodstvu uz njih i dalje ostaje Lejla Vuković iz SBB-a.

SOURCEBild.ba
Previous articleRuska podrška Srpskoj stabilna: Obrušili se na PIC, ponovno negirali legitimitet Schmidta, podržali novi VSTV…
Next articleDa ne bude da niste znali: Javna rasprava o utjecaju na okoliš izgradnje dionice autoceste Mostar sjever – Mostar jug
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments