Perjanica SDA skrivala stan na Jadranu, pogledajte kako se pravdao kad je razotkriven

Asim Sarajlić nije u imovinskoj kartici prijavio stan na hrvatskom primorju u turističkom mjestu Žaborić kod Šibenika.

U mjestu Žaborić, poznatom po prelijepim plažama, borovim šumama i maslinicima, udaljenom desetak kilometara od Šibenika, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Asim Sarajlić je krajem 2018. godine kupio stan za skoro 137.000 maraka.

Stan od 50,5 kvadrata nalazi se u prizemlju trokatnice novije gradnje i udaljene tristotinjak metara od plaže.

Iako je morao, Sarajlić ovu nekretninu nije prijavio u imovinskoj kartici Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) kada je u veljači 2019. preuzimao funkciju državnog izaslanika, piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

„Nisam ja ni znao je li to prošlo uknjižbu, zato nisam ni prijavljivao“, rekao je Sarajlić, navodeći da je nekretninu plaćao u mjesečnim ratama do kraja 2020. godine.

Prema Izbornom zakonu BiH, kandidati i izabrani dužnosnici su u obvezi SIP-u prijaviti prihode iz prethodne godine te svoju i imovinu članova uže obitelji vrjedniju od 5.000 maraka. SIP ne provjerava sadržaj imovinskih kartica niti je predviđena sankcija za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine.


„Sutra-prekosutra i ja ću ažurirati imovinsku karticu u SIP-u“, rekao je Sarajlić nakon što ga je novinar Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) upitao za ovu nekretninu.

Stan je kupio od Omara Kokanovića, zaposlenika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH (FBiH) i bivšeg izvršnog direktora brokerske firme „Eurohaus“. Kokanović je, prema riječima Tužiteljstva Županije Sarajevo, bio jedan od najbližih suradnika Zijada Blekića, nekadašnjeg vlasnika i direktora ove firme protiv kojeg se na Županijskom sudu u Sarajevu vodi proces zbog pranja novca i gospodarski prijevara. Kokanović je novinarima rekao da je svjedok u tom predmetu.

Na pitanje novinara kako je došlo do toga da proda stan Sarajliću, kaže: „Sad da ja kažem da sam s njim neki prijatelj – nisam, ali znamo se možda jedno sedam, osam, devet godina.“

Sarajlić je dugogodišnji funkcionar i član Stranke demokratske akcije (SDA). Živi u Vogošći u stanu od 131 kvadratnog metra. U ovoj općini ima i dvije garaže, a suvlasnik je i obiteljske kuće i zemljišta. Ima i nekretninu u kojoj može provoditi zimske praznike – apartman na sarajevskoj planini Bjelašnici koji je kupio 2015. godine. Sarajlić je ove nekretnine prijavio u imovinskoj kartici i procijenio ih na 432.500 maraka.

Također, prijavio je da vozi „Audi Q7“ iz 2018. čiju je vrijednost procijenio na 120.000 maraka, a njegova supruga Emina godinu mlađu „Toyotu C-HR Hybrid“, vrijednu 30.000 maraka. Imaju i ušteđevinu od skoro 40.000 maraka.

CIN je 2020. godine pisao kako Sarajlić nije prijavio garaže u Vogošći. Također, ove nekretnine je nakon razgovora s novinarima dopunio u imovinskoj kartici.

Političari kriju jahte, stanove, poslovne prostore i zemljište

Sarajlićeva imovina je rasla kako je napredovao u političkoj karijeri. Od 2004. do 2010. bio je načelnik Općine Vogošća. U prvom načelničkom mandatu prijavio je da ima samo dionice vrijedne 21.000 maraka. Građani su mu nakon toga još dvaput dali povjerenje na općim izborima kada je izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Na Općim izborima 2018 izabran je za zastupnika u Parlamentu FBiH odakle je delegiran u Dom naroda PSBiH. Tu mjesečno zarađuje nešto više od 5.000 maraka.

Protiv Sarajlića se vode dva kaznena postupka. Tužiteljstvo Županije Sarajevo ga je u ožujku 2017. godine optužilo da je, koristeći položaj visokog funkcionara SDA, posredovao pri nezakonitom zapošljavanju u Javnom poduzeću „Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“. Četiri godine poslije optužen je za davanje dara tijekom unutarstranačkih izbora.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su mu zbog zloupotrebe položaja, trgovine utjecajem, primanja mita te potkopavanja demokratskog procesa u BiH u travnju 2022. godine izrekle sankcije. Zabranjen mu je ulazak u SAD i raspolaganje imovinom u ovoj državi. Označen je kao jedan od aktera „destabilizirajućeg ponašanja na zapadnom Balkanu“.

Nakon toga je dao ostavke na tri funkcije u Parlamentu BiH, ali je zadržao funkciju izaslanika. Bio je šef Kluba Bošnjaka u tom domu, predsjedatelj Zajedničke komisije za obranu i sigurnost te predsjedatelj Izaslanstva PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

SOURCEBild.ba
Previous articleUkrajinci objavili snimku bombardiranja, tvrde da su uništili puno ruskih tenkova
Next articleTegeltija o proračunu, SIP-u, izborima, Bevandi…: “Siguran sam da ministru nije cilj blokada izbora…”
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments