Plenković: Upitna je smislenost izbora. Ovako Hrvati unaprijed znaju da ne mogu birati člana Predsjedništva

"Danas je na sastanku Vijeća ministara EU visoki predstavnik Josep Borell pohvalio konstruktivnost hrvatskih pregovarača, pritom mislim na Dragana Čovića i Iliju Cvitanovića koji su sudjelovali", izjavio je Plenković.

Plenković

Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predsjednik vladajuće hrvatske stranke i premijer Andrej Plenković obavijestio je o razgovoru održanom na sjednici, posebno o situaciju u Bosni i Hercegovini (BiH) i hrvatskom stavu prema reformi Izbornog zakona u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Plenković je poručio da žele kvalitetno funkcioniranje BiH i pravedan pristup prema svim narodima te dodao kako je to prilikom posjeta Sarajevu iznio partnerima, a taj pravedan pristup zahtijeva ravnopravnu zastupljenost hrvatskog naroda i legitimnu predstavljenost.

“Apeliram na sve da se, sa ili bez posredovanja međunarodne zajednice, pronađe rješenje koje će omogućiti da se održe izbori jer ako bude ovako kako je danas onda je upitna smislenost izbora u varijanti da Hrvati unaprijed znaju da neće nikada moći izabrati svoga člana Predsjedništva, a smisao Dayjtona je bio da na teritoriju Republike Srpske jednog predstavnika biraju pripadnici Srba, na teritoriju Federacije BiH da se biraju jedan Bošnjak, jedan Hrvat”, istaknuo je Plenković.

Izetbegović: Pristao sam da pokušamo naći model za legitimno predstavljanje. Ali da ću to riješiti s Čovićem je nerealna stvar – Bild.ba

U odgovoru na novinarska pitanja potvrdio je kako su se ideji uvrštavanja konstitutivnosti posebno opirale Njemačka i Nizozemska, no, kako je nakon diplomatskog inzistiranja došlo do suglasnosti.


“Ako jedan narod drugom na teritoriju Federacije BiH bira predstavnika onda to nije pravedno”, zaključio je Plenković.

Strateški kompas

Vijeće za vanjske poslove Europske unije usvojilo je danas dokument naziva “Strateški kompas” koji se odnosi na sigurnosni aspekt Europske unije, a kojeg će šefovi država i vlada prihvatiti na sjednici koja će se održati u četvrtak u Bruxellesu, najavio je hrvatski premijer.

“Posebno je važno da je na prijedlog Hrvatske u dijelu koji se odnosi na jugoistok Europe, Bosnu i Hercegovinu, uvrštena referenca na konstitutivne narode i sve ono što je propisano Ustavom BiH čime smo poslali važnu poruku i Hrvatima u BiH, ali i cijeloj EU, i BiH kao državi, da je važno da ona funkcionira dobro ako su svi konstitutivni narodi i ostali zadovoljni.

Ugledni politički analitičar: Dovođenje u pitanje legalnosti izbora stvorit će fazu nekontroliranog kaosa. Objektivno, tko to radi, ruski je igrač – Bild.ba

Time smo dobili jednu novu kvalitetu u dokumentima EU-a kada je riječ u ključnim strateškim vanjskopolitičkim interesima Hrvatske. Nadamo se da će se to reflektirati na daljnje razgovore između političkih stranaka u BiH kako bi se postiglo rješenje i kompromis o Izbornom zakonu”, izjavio je Plenković.

Tekst o konstitutivnosti naroda u BiH izazvao raskol

Dodao je kako je “Strateški kompas” dokument koji je nastavak dokumenata koji su imali raniji naziv “Europske sigurnosne strategije” koje su započete prije dva desetljeća te kako se na ovom zadnjem dokumentu radilo prethodne dvije godine i koji je prihvaćen od strane EU ministara.

Dio teksta koji se odnosi na konstitutivnost naroda u BiH izazivao je raskol hoće li ili neće biti uvršten u neke od europskih dokumenata, podsjetio je Plenković, istaknuvši kako je na ovome uvrštavanju intenzivno radila hrvatska diplomacija.

“Smatram da je ovo jako korisno za Hrvate u BiH, ali i za sva tri naroda jer time šaljemo poruku o onome što je napisano u Ustavu BiH i vjerujem da će u daljnjim razgovorima o promjenama Izbornog zakona ovo biti signal političkim strankama u BiH da je potrebno postići politički dogovor.

Danas je na sastanku Vijeća ministara EU visoki predstavnik Josep Borell pohvalio konstruktivnost hrvatskih pregovarača, pritom mislim na Dragana Čovića i Iliju Cvitanovića koji su sudjelovali”, izjavio je Plenković.

Dodik: Izbori će se održati i po trenutnom zakonu – Bild.ba

SOURCEBild.ba
Previous article‘Izetbegović zapravo krči put Dodiku kako bi se što lakše odcijepio od BiH, EU i SAD pilatovski peru ruke’
Next articleUznemirujuće upozorenje iz NATO-a: Bjelorusija priprema teren za radikalan potez, u igri je i nuklearno oružje
Pretplati se
Notify of
guest
2 Comments
Novije
Starije Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nino

Plenkovicu krstareca raketi sleti u Zagreb, poslana vjerovatno od Rusa, i jos mu Ambasador Kalabuhov kaze da oni imaju plan i za Hrvatsku i pored svih tih problema u svojoj drzavi on se bavi izbronim zakonom u drugoj drzavi.

Tura nos u tudju guzicu.

I jos laze kao pas.

Medju konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini ugrozeni i diskriminisani su i Romi i Zidovi i Albanci, i Crnogorci, i Slovenci, i Cesi i Italijani i svi ostali koji nemaju pravo da se kandiduju za clana Predsjednistva BiH.

A Hrvati, Bosnjaci i Srbi imaju pravo da se kandiduju.

Ali Plenkovic se ne brine za sve te diskriminisane narode, vec on hoce da budu jos vise diskriminisani a da sa Drganu Covicu razbijacu Bosne i Hercegovine zagarantuje ulazak u Predsjednistvo BiH.

E moj Plenkovicu budaletino jedna, ti mislis da su Bosanci glupi kao u vicevima.

Mislis da cemo dopustiti najvecem neprijatelju ove drzave Draganu Covicu da nam udje u Predsjednistvo.

Ti mozes tenkove poslati iz Zagreba i docekacemo ih sa protivtenkovskim granatama i Covic opet nece usi u Predsjednistvo BiH.

Je li ti sada jasno!?

srpski nož u leđa hrvata tzv.bih

halo, ovdje pomoćnik, pomoćnika podsekretara u buzinu, odmah mi dajte plenkovića! …… halo plenkoviću, sad je vrijeme da se sedativno uključite i spriječite razmišljanje kod hrvata u bih. odlično ste to do sada obavljali kad je trebalo naturiti rodnu ideologiju, smiriti hrvate nakon haške presude itd., itd. recite im da je to sve za njihovo dobro i da ništa ne brinu, proglasite sve vašom osobnom kao i njihovom pobjedom! ma, prihvatiti će, prihvatiti, pa znate da ljudima glava ne služi za razmišljanje, nego samo za slušanje medija i svojih vođa, hahaha. da, odmah kretnite sa tom kampanjom i u nju uključite i čovića, hns, vaše medije, sve sendvičare i internet botove. moramo preventivno sanirati stanje i ubijediti the ordinary people da je sve o.k. vjerujem da ćete vi to kvalitetno odraditi, ide to vama dobro. sad će vam pomoćnika mog pomoćnika poslati detaljniji hodogram aktivnosti sa shemom djelovanja. cheers, see you!