Počelo je, čini se, predizborno vrijeme, Amerika uvela sankcije Gordani Tadić i Asimu Sarajliću: Je li ovo poruka Izetbegoviću i Čoviću?

U tom slučaju Sarajlić je obećao zaposlenje supruzi izaslanika u zamjenu za njegov glas

Na stranici Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), našli su se danas član SDA i izaslanik  u Domu naroda BiH Asim Sarajlić i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH.

Nedavno su iste sankcije uvdene Miloradu Dodiku, Milanu i Tijani Tegeltiji te Alternativnoj televiziji iz Banje Luke.

Što će točno značiti sankcije u ovom slučaju bit će poznato nešto kasnije, ali se pretpostavlja da se individualne sankcije prema Sarajliću i Tadić odnose na zabranu putovanja u SAD te blokadu eventualne imovine i računa u toj zemlji.

Inače, Sarajlić je drugi političar u FBiH kojem su uvedene sankcije. Ranije su sankcije uvedene Mirsadu Kukiću.

Sarajlić je državni izaslanik u Domu naroda, a u vezu s korupcijom i zloupotrebom položaja se dovodi između ostalog zbog afere “Asim”, koja se odnosi na sporni snimak prilikom kupovine izaslanika za izbor predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.


U tom slučaju Sarajlić je obećao zaposlenje supruzi izaslanika u zamjenu za njegov glas, podsjeća Klix.

Amerikanci Sarajlića stavljaju na crnu listu i zbog toga što je zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na javno poduzeće BH Telecom gdje je vršio pritisak na proces zapošljavanja, a prema navodima u obrazloženju i osobno prihvaćao novac u zamjenu za posao. U tom procesu Sarajlić je navodno za zaposlenje preporučio osobe koje su dosta manje kvalificirane, što je narušilo integritet kompanije.

Gordana Tadić je trenutno tužiteljica Tužiteljstva BiH i donedavna glavna državna tužiteljica.

Sarajliću i Tadić se ovim sankcijama blokira imovina ukoliko je imaju u SAD-u te im se zabranjuje i poslovanje u toj zemlji. Također zabranjeno je svim američkim državljanima poslovanje s osobama koje su na crnoj listi Američkog ministarstva financija, podsjeća Klix.

Postavlja se i pitanje je li ovo uvođenje sankcija svojevrsna poruka Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću s obzirom na to da se radi o ljudima koji su im bliski.

Sarajlić se svojevremeno javno hvalio kako je on “prvi do Bakira” dok se Gordanu Tadić dovodilo u kontekst rodbinskih veza s nekim visokim dužnosnicima HDZ-a BiH.

SOURCEBild.ba
Previous articleVIDEO | Jakirović o suđenju protiv Borca: Naši igrači su heroji. Čak ni u takvim okolnostima, ne možemo izgubiti
Next articleMostar grade podno Veleža, ugledaj se na Slavonce časne: Mile Budak više nema ulicu u S. Brodu
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments