Počelo suđenje Sadiku Ahmetoviću za zlouporabu položaja

Počelo suđenje Sadiku Ahmetoviću za zlouporabu položaja

U Sudu BiH danas je počelo suđenje bivšem ministru sigurnosti u Vijeću ministara Sadiku Ahmetoviću za zlouporabu položaja ili ovlasti.

Optužnica tereti Ahmetovića da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu.

Ugovori su potpisani kako bi se stvorio privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizirani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti.

U optužnici se navodi da Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio voziti ministra, iako u tom periodu nije bio uposlen kao vozač.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje protuzakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je proračun BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Tužilac Edina Hubjer rekla je u uvodnoj riječi da Bektić po tim ugovorima ništa nije uradio, što su potvrdili svjedoci, od kojih neki nisu ni čuli za njega.

Ona je navela da je ministar znao da Bektić nije izvršavao naručene poslove, kao i da je rekao da se ne sjeća nijedne riječi iz ugovora, niti šta mu je bio posao, niti je bilo što radio osim što je pred kraj mjeseca pisao nešto u formi izvještaja.

Hubjerova je navela da je Bektić prije potpisivanja prvog ugovora o djelu bio vozač u Ministarstvu sigurnosti i radio je po ugovoru o radu.

Ona je istakla da ovakva zlouporaba nije mogla biti urađena bez znanja ministra i da je riječ o školskom primjeru zlouporabe položaja.

Ahmetovićeva obrana je navela da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodnu riječ, prenijela je Balkanska istraživačka mreža.

Suđenje će biti nastavljeno 8. ožujka, kada je planirano saslušanje prvih svjedoka optužbe.

Bild.ba