Podignuta optužnica protiv 6 osoba, evo koliko su uzimali za namještanje posla u GP BiH

Istragom je utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali novac u iznosu od 10 do 30 tisuća KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlasti pogodovali njihovom prolasku na natječaju i uposlenju u Graničnoj policiji BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu zbog koruptivnog djelovanja u procesu natječaja za zaposlenje u Graničnoj policiji BiH, nezakonitog zahtijevanja i primanja velikih iznosa novca od kandidata u procesu, kao i drugih povezanih kaznenih djela.

– Optuženi su:

1. Rejhan Raković, rođen 19.1.1980. godine u Bihaću, uposlenik Granične policije BiH, predsjednik Komisije za provođenje procedure natječaja za prijem uposlenika, državljanin BiH

2. Ensar Salčinović, rođen 9.9.1991. godine u Sarajevu, uposlenik Granične policije BiH, državljanin BiH

3. Kenit Čakić, rođen 2.5.1994. godine u Bugojnu, ranije osuđivan, državljanin BiH


4. Armin Otuzbir, zv. “Pipa”, rođen 30.11.1991. godine u Travniku, državljanin BiH

5. Mirza Ramljak, rođen 26.12.1985.godine, u Sarajevu, državljanin BiH

6. Ivica Sabljo, rođen 6.5. 1980. u mjestu Poklečani, Posušje, uposlenik Granične policije BiH, član Komisije za provođenje procedure natječaja za prijem uposlenika, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi se terete da su djelujući kao uvezana skupina, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su se natjecali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kako bi pomoću koruptivnog djelovanja i zlouporabe položaja, ishodili i omogućili veći broj bodova, kao i prijam istih u radni odnos u Graničnoj policiji, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

Istragom je utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali novac u iznosu od 10 do 30 tisuća KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlasti pogodovali njihovom prolasku na natječaju i uposlenju u Graničnoj policiji BiH.

Nakon okončane istrage koju je tužiteljstvo provelo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za provedbu zakona, navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 34 svjedoka i stručnih svjedoka-vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u iznosu od više od 100.000 KM, koja je zaplijenjena u tužiteljskoj i policijskoj akciji.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

SOURCEFena
Previous articleHoror u Ukrajini: Pronađena masovna grobnica, a u grobnici…
Next articleSprema se generalni štrajk u zdravstvu HBŽ
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments