Podignuta optužnicu protiv 29-godišnjeg Ljubušaka zbog “šverca duhana”

Akcizna davanja za jedan kilogram rezanog duhana iznose oko 100 KM, te je zapljenom količine od 580 kilograma duhana, spriječena utaja akciznih davanja od oko 58 000 KM.

Izvor: Fena

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Marić Dominika zv.”Domo”, rođenog 1993. godine u Ljubuškom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti da je, tijekom 2021. godine, u dva navrata, prevozio duhan u ukupnoj količini od 580 kilograma, koji nije bio obilježen akciznim markicama u skladu sa zakonom.

U prijevozu duhana, prvi put u količini od 260 kg, a drugi put u količini od 320 kg, optuženi je otkriven i spriječen od strane službenika UNO BiH, RC Sarajevo, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja.

Zaplijenjeni duhan bez akciznih markica i dokaza o podrijetlu, optuženi je prevozio s ciljem da ga stavi u prodaju, a navedeni  duhan se u smislu Zakona o akcizama u BiH smatra duhanskom prerađevinom i prije stavljanja u promet, mora biti obilježen akciznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

Akcizna davanja za jedan kilogram rezanog duhana iznose oko 100 KM, te je zapljenom količine od 580 kilograma duhana, spriječena utaja akciznih davanja od oko 58 000 KM.


Optuženi se tereti da je, proizvode koji nisu bili obilježeni kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, u dva navrata pokušao staviti u  promet, odnosno prodaju, čime je počinio, kazneno djelo- Nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz članka 210a. stavak 1. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

SOURCEBild.ba
Previous articleKompletna lista 14 veleposlanika koje predlaže Bećirović, na listi je i bivši zet ministrice vanjskih poslova Bisere Turković
Next articleDanas, točno u podne, imenuje se Vijeće ministara BiH, pogledajte tko će biti imenovani ministri i njihovi zamjenici
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments