Pogledajte što je Zelenski poručio Amerikancima na dan kad se kod njih održavaju važni izbori

Washington je zapravo već osam mjeseci glavni saveznik Kijeva, kojemu pomaže oštrim sankcioniranjem Moskve

Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Amerikance da očuvaju nepokolebljivo jedinstvo sve do povratka mira u Ukrajinu, a tu je poruku uputio danas, na dan američkih međuizbora, čiji bi rezultati mogli utjecati na stajalište Washingtona prema Kijevu.

“Molim vas da očuvate nepokolebljivo jedinstvo, kako to činite sada pa sve do dana kada ćemo čuti one velike riječi o kojima sanjamo, da je mir konačno ponovno uspostavljen”, rekao je u videopozivu iz Kijeva, gdje je primio američku “Medalju slobode”.

Zelenski je zahvalio “predsjedniku (Joeu) Bidenu, dvjema strankama u Kongresu i svakom američkom građaninu” na velikoj financijskoj, vojnoj i diplomatskoj podršci Ukrajini, koju pružaju od početka ruske invazije 24. veljače.


Washington je zapravo već osam mjeseci glavni saveznik Kijeva, kojemu pomaže oštrim sankcioniranjem Moskve i velikog dijela ruske ekonomije te opskrbljujući ukrajinsku vojsku oružjem i vojnom opremom te obavještajnim podacima ključnima za operacije na bojišnici.

Sredinom svibnja američki Kongres deblokirao je 40 milijardi dolara za pomoć Ukrajini.

Zelenski je u utorak rekao da je počašćen priznanjem “Medalja slobode” iz Philadelphije, koju je posvetio “svim Ukrajinkama i Ukrajincima” koji “najvećoj autokraciji na svijetu pokazuju da u Ukrajini može očekivati samo poraz”.

Pritom je spomenuo “herojske vojnike”,”dobrovoljce” i druge zaposlenike, među kojima “radnike u sektoru energetike koji ponovno uspostavljaju opskrbu strujom stanovnicima nakon ruskog uništavanja infrastrukture raketnim napadima i iranskim dronovima koji su pogodili elektrane”.

“Sloboda je glavna riječ za nas i ona doista ujedinjuje sve Ukrajince”, rekao je Zelenski.

SOURCEHina
Previous articleZašto Tužiteljstvo BiH ne digne optužnicu protiv Džaferovića nego se bavi Milanovićem
Next articleOvo što je Lavrov najavio nikako se neće svidjeti zapadu, posebno Sjedinjenim Državama
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments